Jump to content

czym oczyścic bakelit?

Recommended Posts

Jak w nagłówku. Przedmiot z bakelitu z rozmaitymi śladami (rdza, farba itp.). Czym i jak go czyścić? chemicznie czy raczej mechanicznie? czy i tak i tak. Po 2 : przedmioty z bakelitu z biegiem czasu tracą czarny kolor na rzecz najczęściej szarozielonego ewentualnie szaro brązowawego. Jak przywrócić czerń? Tak żeby nie była głęboko czarna i błyszcząca, ale jednak czarna i półmatowa?

Dodatek po 3: mam piórko Parker Duofold, 1920, z pomarańczowego bakelitu. Na skuwce jest grawerunek z nazwiskiem duńskiego właściciela. Czy jest jakaś substancja, która można by wypełnić grawerunek? Zeszlifowanie imprintu nie wchodzi w grę...dziękuje za odpowiedzi

Chyba tylko Alveryn jest w stanie odpowiedzieć na te pytania. Ja bakelit/ebonit czyściłem substancjami ściernymi, ale nie przywrociło to koloru, ani jakiegokolwiek połysku. Co do imprintu, to myślę, że ciężko byłoby dobrać odpowiedni kolor, żeby było to zupełnie niewidoczne, ale może jakaś żywica syntetyczna?

Jak Duofold, to chyba permanit (celuloid), a nie bakelit? Muszę sprawdzić, ale tak mi się coś kojarzy.

Idealnie byłoby mieć odrobinę odpadowego materiału w tym samym kolorze. Wyskrobać farbę i brud z imprintu, rozpuścić materiał odpadowy w acetonie i ostrożnie wypełnić imprint kilkoma cienkimi warstwami. Po każdym nałożeniu pozwolić odparować rozpuszczalnikowi przez kilka dni. Mrówcze i z różnym efektem, bo może się np. zrobić rozwarstwienie prześwitujące przez wierzchnią warstwę.