Scyzoryk Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Ostatnio zauważyłem że Pelikan ze stalówką F zatankowany 4001 Royal Blue Pelikana lub Skrip Blue Black Sheaffera, zostawia kreskę która wygląda na M. Gdy to samo pióro tankuję Noodlersem nie ma tego problemu (ink nałożony mokrą, nie szeroką kreską). Tak więc szukam atramentu o dobrych właściwościach, bo zdarza mi się rysować schematy i je opisywać, a tam szeroka kreska to zguba. Najlepiej jeżeli dany atrament dostanę w polskich sklepach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 (edited) No to ciekawe, mam całkiem odwrotne doświadczenia z Pelikanem, ale w stosunku do Parkera i Watermana. Piora zatankowane Pelikanem dają kreskę cienszą, Podobnie Scheaffer niebiesko czarny. Widocznie Noodlers jest jeszcze bardziej gęsty i ma wolniejszy przepływ. O ile to od gęstości w ogóle zależy. Edited June 20, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 U mnie też Pelikan wydaje się jakby bardziej "suchy" i daje cieńszą kreskę, że o nasyceniu nie wspomnę. Dokładnie odwrotny efekt daje Waterman, który płynie, płynie, płynie... Zauważyłem, że powyższe parametry nie mają zastosowania do niektórych chińczyków (Baoer 100 na przykład). One zostawiają niekiedy BARDZO dużo atramentu (przynajmniej przed solidnym płukaniem bebechów). W efekcie, nawet Pelikan Royal Blue wydaje się przy nich bardzo nasyconym atramentem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurek Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 (edited) Testuje ostatnio intensywnie m.in. Diamine Registrars różnymi piórami i zauważyłem, że daje cieńszą linię niż zwykłe atramenty. W cienko piszących piórach przy dłuższym pisaniu wręcz stopniowo "zanika" (Platinum PLAISIR). Zdecydowanie lubi mokre pióra i z szerszą stalówką (Jinhao Celuloid, Waterman Charleston M). Edited June 20, 2013 by piurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scyzoryk Posted June 20, 2013 Author Report Share Posted June 20, 2013 Mój Pelikan prawdopodobnie ma kilka lat, dopiero niedawno go wykopałem z szuflady, może być coś z nim nie tak. Właśnie się zastanawiam nad atramentami Diamine, jednak Registrars na abernatopen.pl kosztuje 37zł za 30ml, więc trochę sporo. Jak zachowuje się standardowa seria tej firmy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 mam tylko atrament forumowy wyprodukowany przez diamine, nie wiem jak Registars, ale PWF Dream ma bardzo dobry przepływ. czyli może zostawiać szeroką kreskę. czasem też muszę narysować coś precyzyjnie. mi wystarcza obracanie stalówki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurek Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Z ciekawości wypłukałem pelikana M215 z resztek Pelikana Turquoise i zalałem Diamine PWF i muszę powiedzieć że, oba dają kreskę bardzo podobną, czyli mokrą i dość szeroką (stalówka F). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 patrząc na temat z drugiej strony, kiedy to atrament w jednym piórze wygląda tak a w innym siak: Pluminix nie jest suchym piórem ale z tym kolorem sobie nie radzi, za to Diplomat podaje atramentu więcej i ładniej on wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts