Jump to content

Zamiennik Penman Sapphire

piurek

Recommended Posts

15 lat temu udało mi się kupić Penman Sapphire. Wtedy nie miałem pojęcia co nabyłem. Szukałem po prostu jakiegoś lepszego atramentu do robienia notatek na wykładach, bo mój Sonet na zwykłym atramencie Parkera trochę był kapryśny. Kilka lat temu wypisałem ostatnią kroplę. Bardzo przypadł mi do gustu kolor tego atramentu. Z lektury forum już wiem, że atrament w międzyczasie stał się legendą i jest nie do zdobycia - przynajmniej w rozsądnej cenie. W związku z tym mam pytanie: czy istnieje jakiś atrament o identycznym lub podobnym kolorze? Znalazłem w internecie kilka atramentów z podobną nazwą, ale każdy wygląda inaczej i nie przypomina Penmana.

Edited by piurek

Przekopałem dokładnie internet i znalazłem trzy sugestie w tym temacie:

Private Reserve DC Supershow Blue

Private Reserve Electric DC Blue

Private Reserve Tanzanite.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi atramentami i czy faktycznie są podobne do Penmana Sapphire. Nauczyłem się nie ufać skanom w internecie, dlatego bardziej cenie sobie opinie użytkowników.

PR Tanzanite to atrament o bardzo dobrym przepływie, ale kolor nie jest podobny do Penmana. Z całej trójki najbardziej do Sapphire'a zbliżony jest DC Supershow Blue. W końcu to jest atrament, który z założenia miał być kopią Penmana Sapphire'a (podobnie jak DC Supershow Green 2006 Penmana Emeralda).

Dobrym kolorystycznie zamiennikiem (o podobnych właściwościach) jest Diamine Majestic Blue.