Tygrysica Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Witajcie. Kupiłam pióro Jinhao 450 X, pióro piękne, mam tylko problem - nie mogę zatankować go atramentem... Wkładam pióro do kałamarza, kręcę tłoczkiem i tłoczek nabiera powietrze a nie atrament. Od razu mówię, że w kałamarzu jest atrament i stalówka zanurzona w trakcie pobierania... Pomocy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Może jest gdzieś nieszczelne? Spróbuj napełnić sam tłoczek strzykawką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tygrysica Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Napełniłam, włożyłam i dalej nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Próbowałaś z innym tłoczkiem? Np od X750? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 To trzeba wypłukać/rozłożyć. Często zostaje coś z produkcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tygrysica Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Co to może być? Co mogę zrobić? Ratujcie, proszę... Tak piękne pióro i nawet nie mogę spróbować pisać nim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Jak innym tłoczkiem też nie da się nabrać atramentu to pozostaje zostawić sekcję w szklance z tajemną miksturą.....ludwik + woda i poczekać do rana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tygrysica Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Z innym tłoczkiem też nie działa :( Lepki - całą wrzucić do wody z płynem do naczyń? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Całą, chyba że umiesz bez psucia rozebrać na części Ja się w to nigdy nie bawiłem, po prostu parę kropel płynu do mycia naczyń dawałem do wody i w tym sobie sekcja leżała przez noc, rano płukałem jeszcze pod bieżącą wodą i było ok. To jest najmniej drastyczna metoda, jak nie pomoże to ktoś bardziej obeznany może wytłumaczy jak najłatwiej rozebrać sekcje w Jinhao/Baoerach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tygrysica Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 O nie rozbierać nie będę.... aż strach... smutno mi, że nie mogę cieszyć się nowym piórem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Ja to bym młoteczkiem... Możesz mi podesłać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 A sam konwerter nabiera wodę, czy atrament? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 (edited) Jeśli to jest nowe to pooglądaj jak się ma połączenie tłoczka z sekcją. Ostatnio kolega w porządnej marce po prostu nie docisnął konwerterka jak należy i już zaczął przeklinać. A wystarczyło przycisnąć aż usłyszenia takiego "psztyk!" i działa świetnie A właśnie, i już kilku uprzejmych doradców pytało Cię, czy sam konwerter nabiera ink albo cokolwiek Edited February 18, 2013 by ryard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 (edited) To ja poradzę dla odmiany coś głupiego. Bardzo dokładnie wypłucz pióro z atramentu, wyjmij konwerter, włóż sekcję do ust stalówką do przodu (staraj się nie dotknąć stalówki ani spływaka; chyba, że lubisz smak atramentu) i mocno dmuchnij. Jest szansa, że usuniesz zanieczyszczenie ze spływaka bez rozkładania pióra na kawałki. Uprzedzałem, że będzie głupie. BTW, czy sam konwerter nabiera atrament lub wodę? Edited February 18, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Alveryn-dobra-rada, on zawsze CI pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Ja czasem podłączam takie sekcje do prysznica i puszczam wodę, ale to moja wstydliwa tajemnica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tygrysica Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Sam konwerter nabiera wodę. Pomoczyłam jakieś 20 minut w wodzie z płynem do naczyń i już jest OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Hahah Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Szkoda. Kto wie, do czego byśmy doszli z radzeniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Miałem tak w Baoerze 100 - trzeba mocniej docisnąć konwerter, aż usłyszysz kliknięcie. Wtedy powinno być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts