konis Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Pióra marki Cross jakoś się mi specjalnie nie podobają za wyjątkiem tego modelu. Może dlatego, że bardzo mi przypomina pióra jednej z moich ulubionych marek - Watermana. Model ten był produkowany w latach 1990-1994 i już niedługo będzie modelem vintage . Cross Signature Gold Electroplated. Cross Signature jest ze dwa milimetry dłuższy i ma około jednego milimetra większą średnicę niż Waterman Exclusive. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karelgott Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Jak ja nie lubię złotych piór Taki walący po oczach gold to jednak zupełnie nie moja estetyka, ale jeśli pokusiłbym się o ocenę to ten Cross nawet ładniejszy od sąsiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Śliczne crossiątko. A jak Ci się Konisie nim pisze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 no to jak już wyraziłeś swoją opinię o piórach Cross......to może mój ostatni nabytek spowoduje trochę sympatii i lepszą opinię.........nie jest to Waterman......ale to "też" pióro wieczne......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 20, 2012 Author Report Share Posted December 20, 2012 no to jak już wyraziłeś swoją opinię o piórach Cross......to może mój ostatni nabytek spowoduje trochę sympatii i lepszą opinię.........nie jest to Waterman......ale to "też" pióro wieczne......... Nie wyrażałem opinii o piórach Cross, tylko wyraziłem opinię o swoim guście. A piórem pisze się mi bardzo dobrze, tylko że : 1. musiałem podszlifować trochę stalówkę, aby nie była taka "maślana". 2. spływak wymagał udrożnienia kanalika spływu atramentu, bo niedocięty wlew od formy wtryskowej i nieoczyszczone resztki plastiku sprawiały, że nie było prawidłowego przepływu. Na zdjęciu spływak w trakcie obróbki. Produkcję piór wiecznych tej zasłużonej firmy przeniesiono do Chin. Stąd może ten chiński design na prezentowanym przez @Anatola piórze, bo rok 2013 w chińskim kalendarzu jest rokiem smoka. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 (edited) A ja ostatnio upolowałem takie cudo na święta: Edited December 20, 2012 by Cwiekoszczak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 A ja ostatnio upolowałem takie cudo na święta: Ja pisząc tym piórem miałem wrażenie jakbym położył kolumnę na papier, tak jak gdyby stalówka miała 1 metr kwadratowy.....taka jakaś stabilna i mocno oparta na podłożu.....i wystarczy tylko tą kolumnę przesuwać po papierze.....niestety nie można pisać z założoną skuwką., za duże..... @Konis.....Cross Dragon jest edycją z 2012 roku.....na 2013 rok jest wąż.....który uważam że jest brzydszy niż smok..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 21, 2012 Author Report Share Posted December 21, 2012 @Konis.....Cross Dragon jest edycją z 2012 roku.....na 2013 rok jest wąż.....który uważam że jest brzydszy niż smok..... Sorry. Masz rację. Rok 2012 to rok smoka a 2013 to rok węża. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szalonakrowa Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Piękna stalówka! Pióro przypomina mi Watermana Gentlemena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 (edited) Nazwa Electroplated to "chyt" reklamowy czy jakaś wyrafinowana technika platerowania pióra? Drugie pytanie - czemu Konisie przerabiałeś stalówkę, nie lubisz maślanych, tzn.nie uważasz tego za zaletę? Edited December 21, 2012 by inkyzen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 21, 2012 Author Report Share Posted December 21, 2012 Electroplated to technika platerowania elektrolitycznego w czasie której cząsteczki złota nanoszone są na poddawany temu procesowi przedmiot za pomocą prądu elektrycznego. Metoda rolledgold, to metoda czysto mechaniczna, w której złoto na pozłacany przedmiot nanosi poprzez walcowanie. Lubię stalówki "maślane", lecz ta była zbyt gładka. Aby można było pisać stalówką, jej koniec musi być wprawiony w mikrodrgania, które powstają w trakcie tarcia jej irydowej końcówki o powierzchnię papieru, która nie jest znów tak gładka, jak widać to nieuzbrojonym okiem. W dużym powiększeniu jest ona pełna nierówności, szorstka. Drgania te powodują rozerwanie błonki napięcia powierzchniowego płynu (w tym przypadku atramentu) i umożliwienie jego osadzenie się na papierze w postaci linii, śladu. Zbyt gładka końcówka stalówki, jak by dodatkowo wygładza papier, napięcie powierzchniowe płynu nie jest rozerwane i atrament nie przejdzie na papier, lecz tkwi na stalówce. Można się o tym przekonać, jak próbuje się pisać na bardzo gładkim lub natłuszczonym papierze. Gładka stalówką się nie da. Ostra stalówka potrafi przebić się przez warstwę tłuszczu lub zarysować tą gładką powierzchnię i osadzić atrament na papierze, gładka nie. Dotyczy to również długopisów. Aby coś napisać kulka stanowiąca końcówkę wkładu i zamykająca zbiornik tuszu, musi się obrócić. Na zbyt gładkim papierze nie da się nic napisać, bo kulka zamiast obracać, ślizga się. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 O dzięki Konis, Twoja wiedza jest niesamowita. Myślę, że masz rację co do tej maślaności stalówki. Moja ultramaślana Carenka lubi strajkować na pewnym rodzaju papieru, którego niestety muszę używać w pracy, a który sprawia wrażenie jakby lekko woskowanego. Lamy Safari czy Chińczyki radzą sobie z tym papierem bez problemu - teraz rozumiem dlaczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwia1gb Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 oj.. to ja mam z tej serii co Konis cienkopis czy roller, myslalam, ze to lata 70-e a tu prosze, niespodzianka lata 90! mimo 'zlota' wyglada naprawde ok, ladnie komponuje sie z czarnym, samo zloto zreszta nie jest az tak jaskrawe jak moze sie wydawac. ale co tu gadac, musze zamiescic zdjecia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts