kastorr Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Witam, jakie sa roznice pomiędzy piórami Sheaffer'a Prelude a Gift collection 300 - bo wizualnie nie dostrzegam żadnych wyraźnych różnic. I czym się różnią poszczególne modele Pelikana np. m200 a m400 czy m600 oczywiscie procz ceny ktora wzrasta dwukrotnie przy poszczegolnych modelach. Wiem ze wielkoscia, ale czy to wszystko? Wiem, ze pytania moze dla niektorych banalne ale nie moglem nigdzie znalezc takich cech wyrozniajacych te modele. Z gory dzieki i Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Witam, jakie sa roznice pomiędzy piórami Sheaffer'a Prelude a Gift collection 300 - bo wizualnie nie dostrzegam żadnych wyraźnych różnic. I czym się różnią poszczególne modele Pelikana np. m200 a m400 czy m600 oczywiscie procz ceny ktora wzrasta dwukrotnie przy poszczegolnych modelach. Wiem ze wielkoscia, ale czy to wszystko? Wiem, ze pytania moze dla niektorych banalne ale nie moglem nigdzie znalezc takich cech wyrozniajacych te modele. Z gory dzieki i Pozdrawiam Co do pelikana wielkość, dostępność rozmiarów stalówek, rodzaj stalówki. Od pelikana m250 i wyżej stalówka jest z 14k złota. Od pelikana m800 stalówka jest z 18k złota w pelikanie m150 dostępna jest stalówka F, M, B, BB i chyba tyle, w wyższych masz jeszcze OB/OM etc. Pelikan m150 jest dostępny aktualnie tylko i wyłącznie w kolorze czarnym. m200 w Czarnym/Zielonym/Demonstrator - nie wiem czy coś jeszcze aktualnie produkują. A na przykład m600 możesz mieć niebieski/czerwony również. W m800 elementy tłoka są mosiężne/stalowe - chyba ta pierwsza opcja, ktoś niech potwierdzi. Trochę chaotycznie napisałem, moja wiedza na temat Pelikanów duża nie jest, więc lepiej będzie jak ktoś niektóre informacje potwierdzi, ale poza tym to mniej więcej tak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Ja w Pelikanie M215 ma stalówkę EF, więc ta opcja tez jest dostępna. Wg mnie różnice w obu przypadkach poza oczywistą stylistyką w Pelikanach (wielkości) różnią się materiałami wykończeniowymi. Dlatego GIFT 300 ma roczną gwarancję a Prelude bezterminową przy czym w Prelude też są zróżnicowane ceny w zależności od modelu i tym samym materiałów użytych do konstrukcji czy wykończenia. Wizualnie wg mnie są też różnice w kształcie - prelude jest bardzo obły na końcach, w przeciwieństwie do 300. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Bo chciałbym kupić sobie m200 ale zastanawiam się czy nie wstrzymać się trochę odłożyć trochę kasy i skusić się na m400. Co myślicie warto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Pelikany do M2xx to Pelikany Tradition - nieco niższa półka, jeśli chodzi o jakość wykończeń. Wyżej są Pelikany Souveran - te są bardziej "wypasione", m.in. mają złote stalówki, między sobą zaś różnią się wielkością, poza tym, z tego co wiem, od M8xx stalówki są z 18k złota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Pelikan m400 za ~900zł z przesyłką to dobra cena czy można taniej gdzieś upolować? Bo na alledrogo jest tylko z sklepu twojepiora. Macie jakieś inne sprawdzone miejsca z dobrymi cenami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Ja kupiłem Pelikana m400 według sprzedawcy, który się okazał m600 za 350zł na aukcji. Używany, ale stan jak nowy. 900 zł dla mnie to za dużo, nie dałbym tyle za tego Pelikana, chociaż to pewnie subiektywne odczucie ze względu na to, że m600 tak tanio złapałem, wolałbym polować i do pary kupić równie tanio:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Napiszę tak - najlepiej, w rozumieniu stosunku kosztów do jakości - znaleźć pelikana m250 w dobrym stanie. M200 i M400 są identycznej wielkości. Kupiłem w podobnym czasie M200 i M400 i twierdzę, że M200 ze złotą stalówką (czyli M250) byłoby optymalnym rozwiązaniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Okej czyli 900zł za m400 to lekkie przegięcie. Ale dobra chciałbym poszaleć i sprawić sobie jakieś pióro do świąt do 1000zł firma nie ma dużego znaczenia i pytanie: Gdybyście dziś mieli 1000zł na pióro to jakie byście kupili i dlaczego? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Za 1000 zł Jakiś ciekawy Montblanc np 344 od Namiki + Conklin Crescent + na waciki zostanie, powiedzmy Sheaffer Balance/Snorkel:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Pelikan m800 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 waterman carene waterman liaison - ciężko, ale za 1300 już spokojnie waterman l`etalon odradzam pelikana m200 demonstrator - bo mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Za tą cenę kupilbym sobie kilka pióra, ot taki komplet: Faber Castel Emotion, WM Charleston, Lamy Studio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Vit, to że masz, to za mało. Napisz coś więcej o tym m200. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Za 1000? Albo jakiegoś ciekawego Pelikana, Parkera Duofolda (ale ze stalówką XF), Parkera 100 (mimo różnych opinii nt. jakości, to jednak sentyment do kultowego designu), jakiegoś MontBlanc'a (bo nie mam), Aurorę 88... A jak już bym wymaksował kartę, sprzedał pół domu i został z niego wyrzucony na kopach przez konkubinę, to dla przeżycia wystawiałbym pewnie pojedynczo na PWF... Ech, 1000 zł to jednak trochę mało do realizacji marzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 1000? Kupiłbym kilka piór, takich w stylu Pelikana M400, angielskiego Duofolda, jakiegoś ładnego Sheaffera... Jakbym miał 3000, brałbym Pelikana M900 Toledo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 (edited) Włożyłbym do koperty z napisem "druga Nakaya" i czekałbym na drugiego tysiaka. Albo Pilot/Namiki Falcon, wersja plastikowa (bo mi się bardziej podoba wykończenie, niż w Elabo), SF (bo lubię fantastykę naukową). Wtedy zostanie jeszcze kilka stówek do przepuszczenia w zatoce. Edited November 13, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Vit, to że masz, to za mało. Napisz coś więcej o tym m200. gdybym umiał zrobić sensowne foty już bym to zrobił z braku czasu recenzji nie mam jak skrobnąć... brzydko zacieka na skuwce... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted November 13, 2012 Author Report Share Posted November 13, 2012 Widzę że trafiłem z pytaniem i się każdy rozmarzyl :-) A coś lepszego z Sheaffera tzn dokładnie jakie pióro? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Widzę że trafiłem z pytaniem i się każdy rozmarzyl :-) A coś lepszego z Sheaffera tzn dokładnie jakie pióro? Pozdrawiam pochlebiasz sobie.... rozmarzył.... otworzył piórnik, ot co z piór szifera to pióra z lat 50tych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Za tysiaka można sobie ze dwa PFM'y spróbować skompletować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts