Thay Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Turyńska firma Aurora założona w 1919 roku przez kupca Isaia Levi pod nazwą Italiana di Penne a Serbatoio – Aurora. W początkowym okresie produkcja skupiała się na modelach czarnych lub złoconych o różnych systemach napełniania, a następnie inspirowanych wzornictwem Parkera Duofolda. Jednak Aurora to nie tylko czerpanie z dorobku innych. Pióra dźwigienkowe z dźwignią umieszczoną pod ślepą skuwką na końcu pióra (sic!), nowy rodzaj klipsa, pióro bezskuwkowe, własny stop metali na stalówki czy atrament w proszku, (a właściwie w granulkach) to tylko nieliczne przykłady kreatywności włoskich inżynierów. Wkrótce po odbudowie zniszczonej w czasie II wojny światowej fabryki powstaje, zaprojektowany przez Marcello Nizzoli, model „88”. System napełniania to fantastycznie – do chwili obecnej – działający, klasyczny piston filler (choć w klonach „88” stosowano też naboje). Kryta (no, prawie), złota stalówka, celuloidowy korpus, sekcja i pokrętło tłoka - hard rubber. Kapa (nie zakręcana, lecz wsuwana na kopus) w tym modelu to srebro 925. Co ciekawe, pióro posiada własny, indywidualny numer. A jak jest z właściwościami pisarskimi? Krótko – trudno lepiej. Miękka stalówka, równo prowadzona linia, pewnie podawany atrament, którego zapas można podejrzeć przez Ink view… Czegóż chcieć więcej? W Aurorach 88 stosowano wiele różnych stalówek, w kolejnych wariantach (88K, 88P) zmieniał się klips, kapa, wykorzystany materiał, ale jedno do końca produkcji, tj. do połowy lat 60., pozostało bez zmian – jakość. To pióro uważane jest za jedno z najlepszych na świecie i faktycznie, coś w tym jest. Obecnie oferowana przez Aurorę model pod nazwą „88” to już niestety zupełnie inne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest david1600 Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 zgadzam się próbowałem kilka nowych modeli Aurory oraz tych starszych i muszę przyznać że różnica jest ogromna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Poluję na taką właśnie, ale póki co licytacje przekraczają limit, który sobie wyznaczyłem. Ale...jestem cierpliwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 29, 2013 Author Report Share Posted January 29, 2013 Ciekawe... A limit wynosi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Chcę je ustrzelić poniżej 300 PLN, idealnie w okolicach 250 To może zająć sporo czasu, ale wierzę, że uda się prędzej czy później.. Na szczęście mam póki co parę innych piór na liście życzeń, więc czy to zdarzy się w tym roku czy w przyszłym nie ma większego znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 29, 2013 Author Report Share Posted January 29, 2013 Jeśli wykażesz się cierpliwością, kto wie? Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts