Guest Franek Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 W końcu po długich poszukiwaniach Logo w czerwieni, odpuściłem. Natomiast moją uwagę przykuła Armonia. Natomiast ilość informacji u polskich dystrybutorów (ale na Amazonie podobnie) jest lakoniczna. Pytam Was zatem - z czego to pióro jest zrobione, jak wygląda wewnątrz - czy jest gwint metalowy sekcji? Czy wewnątrz jest konwerter? I w ogóle jakie są wrażenia z pisania. Stalówka giętka? Będę wdzięczny za każdą uwagę. Poniżej poglądowe zdjęcie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 Lekkie, nieduże, fajnie pisze. Stalówka giętka nie jest. Gwint metalowy, a tłoczek raczej był wraz z piórem. Niestety, żona wyjechała i ma je ze sobą. Dlatego piszę z pamięci. Sam plastik sprawia trochę tandetne wrażenie. Parola jest ciekawsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Franek Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 (edited) Dzięki, natomiast piszesz "plastik", czyli to raczej nie będzie żadna żywica włoska, jak to często wypisują sprzedawcy. U nich nie ma nawet tego faktu podanego. Edited October 10, 2021 by Franek Literówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 dla mnie to plastik,a dla kogoś innego to będzie drogocenna włoska żywica, pozyskiwana o północy w świetle pełni Księżyca z maleńkich larw żyjących na południowych stokach w Piemoncie. Naprawdę nie mam pojęcia z czego oni robią te pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Franek Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 Ok. Wiadomo że reklama dźwignią handlu 🤪. Ale dzięki Tobie już coś więcej wiem. 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Franek Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 @firewall Jeszcze jedno pytanie, przepraszam za natręctwo - ale jaki rozmiar ma stalówka w tym piórze? Czy to jest taka kobyłka jak w Duragraph Conklin #6 czy mniejsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 Nie znam Conklina, ale stalówka jest niewielka, proporcjonalna do rozmiarów tego piórka. Dla mnie to pióro jest za małe,a żona jak już ma pisać to woli Parolę czy Rembrandta. Armonię ma wrzuconą do piórnika na wszelki wypadek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Franek Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 No to ciekawe. Powiem szczerze, że jakby się zmówili sprzedawcy. Nigdzie nie ma wymiarów, wagi ani rozmiarów stalówki (...). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted October 10, 2021 Report Share Posted October 10, 2021 Ładna ta Armonia. Jak z wykonaniem na żywo? Żadnych problemów z użytkowaniem? Z włoszczyzną mam raczej kiepskie doświadczenia względem walorów piśmienniczych. Pięknie wyglądają, ale z użytkowaniem bywa różnie. Miałem okazję pisać Parolą, która miała okrutny "baby's bottom", który właściwie uniemożliwiał korzystanie z niej bez wizyty u pendoctora. Miałem Aurorę Optimę, (nówkę sztukę) która zwyczajnie nie chciała pisać z uwagi na ink starvation. Miałem Aurorę Ipsilon De Luxe, która przerywała niemiłosiernie i Visconti Van Gogh, który się rozpadł w okolicach gwintu...tak, że ten...Włoszczyzna 😉 Albo wyjątkowy pech. Tego też nie wykluczam 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrius Posted October 17, 2021 Report Share Posted October 17, 2021 @Franek Pióro ma 13cm długości, średnica 12,8mm, waga 17g. Korpus, skuwka z żywicy(Resin) czymkolwiek to jest wiadomo tworzywo sztuczne. Stalówka stalowa w różnych rozmiarach, cecha wspólna, fajnie ustawiona i wyszlifowana, pisze cieńszą kreską niż wskakuje oznaczenie. Gwint metalowy, jest to podstawowe pióro w ofercie Montegrappa więc nie ma tu kosmicznych materiałów, fajne, lekkie pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Franek Posted October 17, 2021 Report Share Posted October 17, 2021 53 minuty temu, Syrius napisał: @Franek Pióro ma 13cm długości, średnica 12,8mm, waga 17g. Korpus, skuwka z żywicy(Resin) czymkolwiek to jest wiadomo tworzywo sztuczne. Stalówka stalowa w różnych rozmiarach, cecha wspólna, fajnie ustawiona i wyszlifowana, pisze cieńszą kreską niż wskakuje oznaczenie. Gwint metalowy, jest to podstawowe pióro w ofercie Montegrappa więc nie ma tu kosmicznych materiałów, fajne, lekkie pióro. O jasny gwint! Witaj @Syrius Widzę, że się schodzi stara gwardia. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts