namiki Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 To zdecydowanie moje ulubione piórko i najcenniejsze z kolekcji. Ten Pilot jest „małym arcydziełem” japońskiej sztuki zdobienia laką. Pokryte czerwonym Urushi, zdobione jest dwoma technikami Maki-e: Nashiji i Hyomon. Nashiji polega na pruszeniu złotego pyłku na warstwę mokrej jeszcze laki, w celu utworzenia charakterystycznej „złotej poświaty” o nieregularnej strukturze, zaś Hyomon to wycinanie ze złotej blachy odpowiednich wzorów. W tym przypadku są to płatki kwiatu wiśni. Opadające płatki kwiatu wiśni są symbolem upływającego czasu, przemijania. Nieskromnie, choć zgodnie z prawdą powiem, że pióro jest unikatem w skali światowej. Niekiedy, choć bardzo rzadko pojawia się w wersji z czarnej laki, tak jak prezentowane w tym salonie Namiki w Paryżu http://www.velvet-pe...gold-sakura.htm Autor książki o Namiki “The four seasons of Namiki” Christophe Larquemin, któremu to piórko zaprezentowałem, określił je jako totalnie oryginalne, mówiąc, że nigdy nie widział w wersji z czerwonej laki. Piórko kupiłem na Ebay i z tego co wynikało Larquemin zapłaciłem za nie 30x mniej niż jest warte. Pióro zachwyca proporcjami, nadludzką precyzją wykonania i duchem japońskiej sztuki. Jestem w nim totalnie zakochany i mam nadzieję, że nie obrazicie się na mnie za tą powyższą przechwałkę! ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted May 2, 2012 Author Report Share Posted May 2, 2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest david1600 Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 piękne piórko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Bardzo piękne pióro. Wprawdzie Maki-e, Urushi i inne tajemniczo brzmiące terminy to na razie coś, co podziwiać mogę jedynie na obrazkach, ale kiedyś i ja dostąpię zaszczytu posiadania takiego cuda. Gratuluję i dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted May 3, 2012 Author Report Share Posted May 3, 2012 Dziękuję za miłe komentarze! Z tym zaszczytem to bym nie przesadzał, ale rzeczywiście można się w nim zakochać... Mnie w tym piórku najbardziej podoba się ta symbolika tych opadających płatków wiśni.... Przemijanie... Kiedy się tak na nie patrzy przez dłuższy czas, skłania to do refleksji, trochę jak dzieło sztuki. Niby to tylko instrument piśmienny, pióro wieczne, nie jakieś bardzo stare bo z lat '50 a jednak ma w sobie to coś.. "opadające płatki kwiatu myślą o płynącej wodzie, woda płynie dalej obojętna i bez wzruszeń"- chińska parafraza nieszczęśliwej miłości, nieuchronności losu, przemijania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted May 3, 2012 Author Report Share Posted May 3, 2012 Thay mam nadzieję, że uda Ci się wkrótce zdobyć jakieś Namiki! Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że więcej radości daje posiadanie jednego Namiki niż kilkunastu, czy kilkudziesięciu innych piór. Te pióra są już właściwie małymi dziełami sztuki i patrzy się na nie w trochę innym wymiarze. Każde ma jakieś znaczenie, symbolikę, każde jakby coś "mówi". Spójrz np na te motyle http://www.velvet-pens.com/namiki-pens-vintage/namiki-vintage-pen-butterflies-and-hydrangea.htm Wartość artystyczna, to niesamowite odwzorowanie natury w sztuce laki, na tym piórze, jest bezcenna ponadczasowa. Pomijając już samą nadludzką technikę wykonania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Może i ładne, ale jakoś nie widzę siebie z piórem w złote kwiatki wiśni japońskiej wykonane "nadludzką" techniką. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted May 3, 2012 Author Report Share Posted May 3, 2012 wstawiam jeszcze dwa zdjęcia w lepszej jakości. W słońcu fajnie wychodzi ta złota poświata i płatki kwiatu wiśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Bo to pióro nie służy do pisania, tylko do podziwiania. A jest co... Poza tym, wersji kolorystycznych i wzorów jest do zawrotu głowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted May 3, 2012 Author Report Share Posted May 3, 2012 Dzięki Thay! gdybyś był ciekawy jak dokładnie wygląda ta technika Nashiji tutaj link: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest david1600 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 szkoda że nie ma wbudowanego tłoka, ale wtedy raczej leżałoby w widocznym miejscu, dla szpanu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted May 3, 2012 Author Report Share Posted May 3, 2012 szczerze, to nie łapię o co chodzi! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 6, 2012 Author Report Share Posted November 6, 2012 niestety musiałem pożegnać się tym pilotem... poleciało do USA, do tamtejszego kolekcjonera... Miło mi jeszcze tutaj na nie patrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 http://www.velvet-pens.com/namiki-pens-vintage/namiki-vintage-pen-gold-sakura.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 6, 2012 Author Report Share Posted November 6, 2012 tak to jest to pióro, tylko moje było w czerwonej lace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Pióro świetne... może sam też wolałbym inny wzór, ale to już jest kwestia "kto co lubi" - niemniej pióro świetne, a ten rodzaj wykończenia intryguje mnie od dłuższego czasu. Jedynie stalówek nie lubię takich wąskich wolałbym tradycyjny kształt jeśli można to tak okreslić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 No i kolejne wielkie pióro opuściło Polskę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 7, 2012 Author Report Share Posted November 7, 2012 dziękuję! no szkoda mi go było bardzo, ale sytuacja mnie niestety zmusiła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts