Cienkopisząca Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Po "czołówce" jaką przeszła moja hybryda Watermanna (korpus Graduate, stalówka F od Apostrophe) szukam godnego następcy. Pozostałe pióra (niezniszczalne VENS z lat 90. oraz HERO 338) niestety wymagają rozpisywania zanim zaskoczą i się rozpiszą. Pióro musi być: - cienkopisząca (EF lub F) - nowoczesne w kształcie - srebrne lub kolor, byle bez złota - do 22-25 gram i dość drobne - dobrej jakości stalówka, pisząca od razu, bez rozpisywania - cena do 250, max 300 zł. Podoba mi się FC Loom, Lamy ST, Muji Aluminium, Watermann Hemisphere Odpada boskie Faber Castel Ambition, bo ma 32 gramy. Czy pominęłam jakieś ciekawe modele? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Rzuć okiem na Platinum Vicoh. Najlepsza cena na e-bayu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Jeżeli w grę wchodzą tanie pióra, to może Jinhao 126? Ostatnio kupiłem i jestem zadowolony, szczególnie z cienkiej kreski i szybkiego startowania. Co prawda waży 29.8g, ale dokładnie połowa to skuwka. Na ebay są za 3 dolary z wysyłką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Jeżeli ma być cienko i w dobrej cenie to na trzeba zobaczyć na ebay i w grę wchodzi Pilot, Platinum i Sailor. Platinum ptl5000 kosztuje na ebay 200zł i ma złotą stalówke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cienkopisząca Posted February 17, 2017 Author Report Share Posted February 17, 2017 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Piloty, Platinum i Sailory mają idealne stalówki, ale zbyt klasyczne jak dla mnie ciałka i złocenia lub transparentność. Faworytem jest FC Loom, zerkam też na Lamy ST, ale szukam dalej... :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Sailor 1911 young. Bardzio fajne pióro, niezbyt duże i eleganckie. Występuje w wersji ze złoceniami i bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cienkopisząca Posted March 10, 2017 Author Report Share Posted March 10, 2017 Ostatecznie kupiłam okazyjnie przez OLX Watermana Hemisphere ze stalówką F za 100 zł (czyli za 33%) i... jestem średnio zadowolona :-) Wbrew zapewnieniom sprzedawcy pióro nie było tak całkiem nieużywane, ae tak to już jest z 'okazjami' ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 10, 2017 Report Share Posted March 10, 2017 Teraz już mogę doświadczalnie potwierdzić, że stalówka EF w piórze Faber-Castell Loom jest baaardzo fajna. Pisze cienko i gładko. Poniżej próbka: Zdjęcie zamieszczałem już w temacie "Jakim piórem dziś piszesz?", ale tutaj pasuje bardziej, więc hop! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts