Kowal1623 Posted February 12, 2017 Report Share Posted February 12, 2017 Witam, Wie ktoś może gdzie można kupić i jak się nazywają takie cienkie gumki/uszczelki? Ludzie stosują je przy konwersji piór na "zakraplacze". Ja bym takie coś chciał pozakładać na swoje pióra, bo niektóre (tam gdzie gwinty korpusu i sekcji są metalowe) mają tendencje do samoczynnego odkręcania. Nie jest to ogromny luz, przeważnie ledwo zauważalny, jednak lekko irytujący. Myślę, że taka gumka rozwiązałaby problem. Może macie jakiś inny sposób na taką niedogodność? Z góry dzięki za pomoc. Krzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddntp Posted February 12, 2017 Report Share Posted February 12, 2017 Mam takie jedno pióro o podobnych upodobaniach samorozkręcania. Wystarczyła cienka warstwa parafilmu na gwint i po kłopocie. Co do dostępności - co jakiś czas pojawiają się oferty na portalach aukcyjnych (potrzebowałbyś tylko paru centymetrów parafilmu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted February 12, 2017 Author Report Share Posted February 12, 2017 (edited) Dzięki @ddntp Nie przeszkadza to potem w ponownym rozkręceniu i zakręceniu pióra w celu zatankowania? Czy potrzeba wtedy nowego kawałka parafilmu? Teraz sobie przypomniałem, że mam chyba parafilm do związywania kwiatków. Nie wiem, czy nie będzie za gruby. Jutro wypróbuję. Edited February 12, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddntp Posted February 12, 2017 Report Share Posted February 12, 2017 Przy każdym tankowaniu (rozkręcaniu pióra) trzeba niestety dawać nowy kawałek parafilmu. Nigdy nie miałem problemu przy rozkręcaniu. Parafilm się niesamowicie rozciąga, możesz uzyskać naprawdę odpowiednio cienki kawałek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 Ktoś tu kiedyś radził o użyciu uszczelek silikonowych, ale to trzeba by szukać na forum, ponieważ temat eyedropperów był nie raz już poruszany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokariew Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 gumeczki nazywają się oringami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzuf Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 W sklepach motoryzacyjnych czaaaasami są takie małe oringi(niestety u mnie nie było) za to w sklepach dla hydraulików są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts