brzozowisko Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Czuję ogromny respekt dla Nathana Tardifa i jego eksperymentów z atramentami o niecodziennych właściwościach. Do odważnych świat należy. Od wczoraj piszę sobie kolejnym atramentem, Noodler's Polar Blue, który trafił w moje ręce w postaci próbki od wspomnianego wcześniej forumowicza. Podobnie jak Nikaa'ę zaintrygował mnie brak cieniowania. Tu się jednak nieco 'zawiodłem', ponieważ jest ono jednak obecne, ale w bardzo subtelnym wydaniu. Lubię kolor niebieski, a Polar Blue ma elegancki, chociaż nieco słodki jego odcień. Im dłużej się mu przyglądam, tym bardziej zapada w duszę. Niestety atrament jest bardzo niegrzeczny. Być może jest to najbardziej złośliwa bestia z piękną twarzą, którą spotkałem. Polar Blue lubi się nieco strzępić, rozpływać w nieskończoność, a najlepiej wychodzi mu przebijanie (czytaj: przeciekanie) i prześwitywanie. Gdyby nie ta słodka twarz, pewnie łatwiej byłoby powiedzieć 'żegnaj'. Tymczasem, nawet czytanie odbicia po drugiej stronie kartki staje się przyjemnością. Taka tragiczna miłość od pierwszego wejrzenia. Mokre 'B' na Clairefontaine 90gsm Edited May 23, 2016 by birchtine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Ciekawy inkaust Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Jest niesforny, to prawda. Jednak coś w nim intryguje. Wsiąka w papier, nawet się rozpływa, strzępi. Tu próbka tekstu, napisana chyba z 2 tygodnie temu: Mam wrażenie, jakby kreska zrobiła się nawet grubsza. Na pewno ta stalówka z innymi atramentami zachowuje się normalnie, jak klasyczna Fka Lamy, ale tutaj... z Polarem nic nie jest takie, jak być powinno Edited May 23, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 Z ciekawości napełniłem to samo pióro Salixem i kreska jest o połowę cieńsza niż przy Polarze. Atrament zdaje się płynąć jak topniejący lód Arktyki, na wszystkie świata strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Atrament zdaje się płynąć jak topniejący lód Arktyki, na wszystkie świata strony I to jest doskonała definicja Polara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts