konis Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 Mowa o Watermanach posiadających system napełniania typu piston filler. Są to rzadko pojawiające się w ofercie sprzedaży pióra. A jak już jakieś się pojawi, to sprzedawcy żądają jakichś, moim zdaniem, irracjonalnych pieniędzy. Jak choćby w tej aukcji. http://www.ebay.pl/itm/111971623594?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Nie wiadomo, czemu ten wydajny, prosty system napełniania nie przyjął się u Watermana, choć wiele innych firm w owym czasie takich jak np. Osmia, Kaweco, Montblanc, Soennecken, Pelikan, Geha, Aurora z powodzeniem go stosowało. W moich zbiorach znalazły się trzy Watermany z tym systemem napełniania. Różne okienka podglądu poziomu napełnienia. Najciekawszym modelem jest bez wątpienia Waterman 50, który wyposażono w teleskopowy tłok. Został on sprzedany w Mediolanie, o czym można wyczytać z pięknie zachowanej gwarancji. Na koniec trochę wiedzy z dostępnej literatury zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 Ciekawe. Prawdę mówiąc nie wiedziałem, że Waterman miał w ofercie piston-fillery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 Bardzo fajne pióra. Szkoda tylko, że tak trudno dostępne. Mam ostatnio słabość do Watermanów, muszę sobie jakiegoś zakupić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 Bardzo enigmatyczne pióra i przyznam, że naprawdę niewiele można znaleźć na ich temat. Najczęściej powtarzaną teorią, chociaż nie wiem na ile prawdziwą, jest to, że powstały one na skutek interwencji sprzedawców i dystrybutorów Watermana w Szwajcarii, którzy domagali się tłokowego systemu napełniania piór w celu rywalizacji z innymi producentami na tamtejszym rynku pod koniec lat 40. Niektórzy przypuszczają, że produkcja została zlecona którejś z niemieckich lub francuskich firm. Brytyjska wersja ('50') z wąskim okienkiem uznawana jest raczej za odosobniony przypadek i była prawdopodobnie skutkiem eksperymentowania brytyjskich inżynierów, ale z jakiegoś powodu nie weszła do szerszej produkcji. Przypuszczam, że teoria o wypuszczeniu modeli z tłokiem w Szwajcarii jest do obrony, ponieważ tam można je spotkać najczęściej. Pióra te jednak pojawiają się także u sprzedawców w Niemczech i Belgii. Odpowiedź na drugie pytanie, czyli gdzie były produkowane, wydaje się trudniejsza. Stalówki - moim zdaniem - najprawdopodobniej pochodziły z USA. Myślę, że i modele z okrągłymi oknami poglądu były też tam produkowane, o czym świadczyć mogłyby podobieństwa stylistyczne i budowa spływaka. Nurtuje mnie jednak materiał, który nie przypomina, ani celluloidu, ani bardziej współczesnych plastików. Mam wrażenie, że jest to bakelit. Modele z długimi okienkami wydają się znacznie późniejsze i datowałbym je na lata pięćdziesiąte. Niektóre mają logo JIF a inne - Watermana. Podobnie jest ze stalówkami. Myślę, że stalówki nadal były importowane ze Stanów, ale tutaj przychylam się do teorii, że produkcja samych piór mogła mieć miejsce w Europie; być może w Niemczech. Plastik użyty jest dużo delikatniejszy od materiału użytego w produkcji modelu z okrągłym okienkiem podglądu. Ale to wszystko to tylko moje domysły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 22, 2016 Author Report Share Posted April 22, 2016 Twoje @birchtine dywagacje dotyczące miejsca produkcji piór z okrągłymi okienkami wydają się być najbardziej prawdopodobne. Odnośnie miejsca produkcji Watermana 50 też. W owym czasie w Anglii produkowano modele W5 i modele oznaczone numerem 515. Miały one montowane stalówki angielskie W5. Ale już odmiana Watermana 515 produkowana w Kanadzie miała stalówkę oznaczoną IDEAL, tak jak te produkowane w USA. Gdzieś kiedyś wyczytałem (już teraz nie pomnę gdzie to było), że w Szwajcarii sprzedawano produkowane w USA Watermany z systemem piston filler. Pióra z długim oknem, to już chyba lata 50-te i Francja. Waterman 50 i dwa lever fillery - Waterman W5 i kanadyjski Waterman 515 Ich stalówki. Wersje kolorystyczne Watermanów na rynek szwajcarski. Jedyna reklama, jaką udało się mi znaleźć. Jak widać oznaczenie na stalówkach to IDEAL. I jeszcze instrukcja obsługi piston fillera. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts