Nikaa Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Może kogoś zainteresuje, ja od miesiąca, dzień w dzień, wchodziłam na stronę Monteverde w oczekiwaniu na premierowe zdjęcie nowego pióra z kolekcji Góry Świata - Denali. Bo Denali to moja ulubiona góra, najwyższy szczyt bliskiej sercu Alaski... więc pióro zdawało się być pozycją obowiązkową. I dziś pojawiło się pierwsze zdjęcie Więcej informacji tutaj: http://www.monteverdepens.com/motw.html Moje pierwsze wrażenia? Nie tego się spodziewałam... chyba więcej białego, może z przebłyskami brązu, a tu tyle tego błękitu... Sama nie wiem. Generalnie źle nie jest... Ale... I jeszcze ciekawostka... pewnie większość z Was kojarzy tę górę pod jej inną nazwą - McKinley. To była oficjalna nazwa Amerykanów i reszty świata, nie rdzennych mieszkańców Alaski, którzy górę nazwali "Wysoki", czyli właśnie Denali. W 2015 roku Barack Obama w symbolicznym geście przywrócił górze jej tradycyjną nazwę Denali, ponieważ "przez zmianę nazwy uznaje się święty status Denali dla pokoleń rdzennych mieszkańców Alaski". Tym samym zakończył spory dotyczące nazwy, które rozpoczęły się w 1896 roku, gdy na cześć Williama McKinleya górę nazwano McKinley. Stan Alaski nazwę Denali przywrócił w 1975 roku i od tego czasu naciskał na rząd federalny, by uczynił to samo. Udało się wreszcie w 2015 roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Brzydkie nie jest, ale 85 zielonych papierków bym na nie nie wyłożył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted April 21, 2016 Author Report Share Posted April 21, 2016 No właśnie... Jest trochę za zwyczajne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts