mb_zg Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Dzień dobry, ma takie pytanie. Chciałabym kupić Pilota Prerę, np. takiego ale jeszcze rozważam kolor http://www.jetpens.com/Pilot-Prera-Clear-Body-Fountain-Pen-Fine-Nib-Clear-Blue-Accent/pd/6585 Podoba mi się stylistycznie i już sobie wyobrażam jak piszę nim w pracy. Ale niestety mam taki problem ze sobą, że akceptuje tylko cienko piszące pióra, bardzooo cienko piszące. Czy pióra Pilot mają jednakowe stalówki w różnych modelach? Mam Plumixa ze stalówką F, który jest brzydki jak nieszczęście ale piszę bosko, czy Pilot Prera będzie miał podobną F-kę lub wręcz taka samą? Na zdjęciach stalówka wygląda atrakcyjnie i szczupło. Jak to jest w rzeczywistości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mb_zg Posted September 7, 2015 Author Report Share Posted September 7, 2015 Tak, Plumix jest ścięty ale to w ogóle nie przeszkadza, kreska jest fajnie cieniutka jeśli chodzi o te wymienne stalówki to masz na myśli, że wykręcam z jednego pióra i wkładam do drugiego? przepraszam jeśli pytanie jest głupie, ale zwyczajnie aż tak się na tym nie znam szukam w necie ale nie sprzedają osobno samych stalówek do Pilotów, mam na myśli zagraniczne strony bo w PL to wiadomo że nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksm Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Ktos moze przekladal stalowke miedzy Plumixem a Prera lub MR i moglby podzielic sie instrukcja? Mam Plumix'a M, ale wolalbym miec ta stalowke na jakims piorze z klipsem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Tutaj jest filmik instruktażowy: Demontaż tych piórek jest bardzo prosty, w zasadzie trudno jest coś urwać. No chyba, że się człowiek bardzo postara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Tu nie pokazano, że stalówka od Plumixa pasuje do Prery. Jeżeli to jest prawda to można za małe pieniądze mieć pióro z zacną stalówką. Tylko czy naprawdę pasuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mb_zg Posted September 8, 2015 Author Report Share Posted September 8, 2015 Dzięki za filmik!!! A ja znalazłam taki, gdzie rozkręcają Prerę na moje oko stalówki wyglądają na wymienne i mam nadzieję że tak samo będzie z każdą inną Prerą bo jednak wolę te kolorowe a nie przezroczyste a swoja droga to na filmiku widać że F-ka Prery pisze cienko więc może nie trzeba będzie wymieniać tak czy siak spróbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mb_zg Posted September 8, 2015 Author Report Share Posted September 8, 2015 Na pewno jest cienka. Chodzi o to, że w Plumixie masz italikę. Tak tak wiem o italice, miałam na myśli że szerokość stalówki jest podobna, tzn. ta część którą wkłada się do sekcji, więc mozna gdybać że się zmieści ok, jak przyjdzie pióro i zrobię eksperyment to Wam napisze czy to jest mozliwe pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mb_zg Posted September 8, 2015 Author Report Share Posted September 8, 2015 Pisząc "wydaje mi się..." miałem na myśli, że stalówka pasuje na 100% i inni przed Tobą już to robili aaaaaaaaaaaaaaaaaahaa no to tym lepiej! dzięki!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksm Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 Pomęczę jeszcze chwilę. Jestem już prawie zdecydowany na zakup Pilot MR i przekładkę stalówki. Niestety zauważyłem, że konwerter pelikana który założyłem do Plumix'a ma pęknięcie Jaki konwerter powinienem kupić do Pilota MR by był możliwie duży, łatwo dostępny i nie pękał. Jeśli sprzedawca miałby dostawę do paczkomatów to nawet Pani Małżonka nie wiedziałaby, że ma mnie powiesić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts