Kam123 Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Zarejestrowałem się, ponieważ chciałem się czegoś dowiedzieć na temat piór które posiadam. Mianowicie są to pióra Joseph Gillot, pozostałości po rodzinie, najprawdopodobniej z czasów przed II woja światową. Oto zdjęcia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 A co jest napisane na klipsie i na stalówce? Sorry, ale zdjęcia są mało dokłane i nie da się przeczytać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 PS. Gillot był głównie znany z tego, że produkował stalówki do maczanek, do kaligrafii... Niewiele więcej znalazłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kam123 Posted August 19, 2015 Author Report Share Posted August 19, 2015 Gillot Orbic Stainless Steel na stalówce, a na klipsie Pollux Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Cześć, pióra, które posiadasz to produkt pardubickiej firmy Polák a Lukesle (dawniej Pick a Ganz) z końcówki lat 30. lub lat 40. XX w. Pollux to nazwa jednej z marek, pod którą były sprzedawane pióra wytwarzane przez to przedsiębiorstwo. Oznaczenie na stalówkach (Gillot(t)? Orbic Stainless Steel) sugeruje, że jej producentem była brytyjska firma założona przez Josepha Gillotta (chociaż z uwagi na historię mam wątpliwości, czy to nie jest wytwór podmiotu posługującego się jedynie znakiem towarowym Gillotta). Ciekawe znalezisko z historią . Po przywróceniu do pierwotnego stanu, pióra z pewnością sprawią Ci wiele radości. Miłego użytkowania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts