Blackfire74 Posted July 31, 2015 Report Share Posted July 31, 2015 Witam, kupiłem ostatnio dwa długopisy Parker Jotter: czarny i oliwkowy. Mam wrażenie, że czarny jest jakby twardszy (w dotyku), cięższy i delikatnie grubszy od oliwkowego. Jest taka możliwość, że inna seria ma inne parametry na wtryskarce i są różnice, czy wszystkie tak mają, że jeden jest taki a jeden inny? Na razie mam te dwa z kolorowych, więc nie mam porównania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Jottery się różnią. Musiałbyś załączyć zdjęcia, bo trudno ocenić, jaki model masz. Zwykła edycja ma korpus z gwintem plastikowym, wersja stainless stell jest oczywiście cięższa a ukazała się także wersja Premium, która ma stalowy gwint i jest cięższa. Nie ma także metalowej końcówki na korpusie, bo nawiązuje do pierwszej edycji Jottera. Zobacz sobie mój film o Jotterach, może coś Ci wyjaśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted August 1, 2015 Author Report Share Posted August 1, 2015 Przeciez napisalem ze oba są standardowe plastikowe, jeden czarny jeden oliwkowy. Nic nie pisalem o metalowych. A tak na marginesie "zwykly" Jotter jest cały metalowy a wersja "special" to plastikowe kolorowe, a premium ma bajery typu grawer, satynowe wykonczenie itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 A tak na marginesie "zwykly" Jotter jest cały metalowy a wersja "special" to plastikowe kolorowe, a premium ma bajery typu grawer, satynowe wykonczenie itp No cóż, masz dwa Jottery, ja mam 30, więc wiem o czym piszę. Obecnie Parker w katalogach nie używa już określenia "Special" na kolorowe Jottery. Dzieli je na modele Premium, Stainless Steel i kolorowe. Tu można się zapoznać ostatnim dostępnym katalogiem z 2014: http://parkeropedia.jimdo.com/varia/katalogi/ Polecam zapoznać się ze stroną producenta. Tam wszystko jest ładnie opisane. http://www.parkerpen.com/en-GB/find-a-pen/collections-jotter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted August 1, 2015 Author Report Share Posted August 1, 2015 Dobra, mam dwa kolorowe. Czarny i oliwkowy, niby identyczne a oliwkowy wydaje się być cieńszy, tak o jakies setne milimetra ale wyczuwalne. Ten czarny ma wyraźniejsze zwężenie przy koncu a oliwkowy jaky byl delikatniej wyprofilowany. No i jest lżejszy, a konstrukcyjnie identyczny. Nawet jak przełożę te metalowe części z mechanizmem to i tak czuje różnicę, zeby nie było ze kazdy ma inny mechanizm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Witam, kupiłem ostatnio dwa długopisy Parker Jotter: czarny i oliwkowy. Mam wrażenie, że czarny jest jakby twardszy (w dotyku), cięższy i delikatnie grubszy od oliwkowego. Jest taka możliwość, że inna seria ma inne parametry na wtryskarce i są różnice, czy wszystkie tak mają, że jeden jest taki a jeden inny? Na razie mam te dwa z kolorowych, więc nie mam porównania. Jest taka możliwość. Na przestrzeni lat ktoś wymyślił: - zrobimy bardziej ergonomiczny długopis, zmienimy trochę kształt i będzie lepiej niz teraz, - zrobimy bardziej ekonomiczny długopis, damy mniej plastiku, gorszej jakości, cieńsza stal, klient i tak kupi. Wersje wybierz sobie sam. Jesli cos jest produkowane tyle lat na pewno jest zmieniane, udoskonalane, albo psute dla odmiany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted August 1, 2015 Author Report Share Posted August 1, 2015 Pewnie tak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted August 13, 2015 Author Report Share Posted August 13, 2015 Ale ma ktoś w końcu ten oliwkowy (jade, pistachio) zeby sprawdzic czy wszystkie sa takie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted August 14, 2015 Author Report Share Posted August 14, 2015 Dostałem wczoraj brązowy z tej serii co oliwkowy i brązowy jest grubszy i dobrze leży w ręce. Mam nadzieje ze gdzies się trafi oliwkowy o normalnej grubosci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts