Interaktywny Posted April 4, 2015 Report Share Posted April 4, 2015 Witam, Prosiłbym o informację w sprawie jak w temacie. Na załączonym foto pokazane jest o co chodzi. Czy ułżenie stalówki względem spływaka może mieć wpływ na przepływ? Jak widać w tym przypadku chodzi o Pelikana M800. Wcześniej pokazana odległość była mniejsza. Przy gruntownym czyszczeniu pióra złożyłem wszystko na wzór drugiej M800-tki, ponieważ zauważyłem, że drugi koniec stalówki wystaje nieco poza mocujący pierścień od strony korpusu, i automatycznie stalówka jest nieco bardziej "schowana". Może to np zwiększyć przepływ? Bo mam wrażenie, że nieco więcej atramentu spływa na papier. I nie wiem czy to kwestia czyszczenia, czy pozycjonowania stalówki...? Przy okazji wszystkim Wesołego Alleluja! Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted April 4, 2015 Report Share Posted April 4, 2015 Ma to wpływ na przepływ. Zwłaszcza w fleksach, gdzie przy złym ustawieniu występuje 'torowanie'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted April 4, 2015 Author Report Share Posted April 4, 2015 (edited) Dziękuję za informację! Czy w tym przypadku (stalówka nie fleksuje) jest jakaś zasada? Tzn. wysunięcie stalówki zwiększa przepływ, schowanie - zmniejsza? Edited April 4, 2015 by Interaktywny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted April 4, 2015 Report Share Posted April 4, 2015 Dokładnie tak powinno być - zbyt daleko wysunięta może w konsekwencji prowadzić do kapania nawet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted April 4, 2015 Author Report Share Posted April 4, 2015 Dzięki wielkie! Pozdrawiam gorąco! Smacznego jajeczka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts