kriis88 Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Kupiłem żonie Pilot MR Bronze Lizard... Wszystko ładnie ale ma problem z pisaniem (stalówka F) - Po włożeniu naboju za żadne skarby nie chce pisać, mogę je rozpisywać nawet i 10 minut - nic to nie daje. Jak przyłożę chusteczkę do spływaka, nie pojawia się ślad atramentu ale jak już przyłoże do "otworu powietrznego" to brudzi (to kółko, dziurka z przodu stalówki). Jedyne co pomaga to strzepnięcie pióra energicznie tak by dwie krople atramentu wyleciały - wtedy zaczyna pisać Stan się powtarza za każdym razem, dla testu włożyłem mu inny nabój (tym razem z pelikana, poprzedni był od wateremana) po wypłukaniu stalówki w letniej wodzie i pojawia się ten sam problem... pióro nie zaskakuje, dopóki nie strzepne go ze dwa razy... Co mogę z nim zrobić i czy to jest normalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Spróbuj dość mocno ucisnąć nabój tak, żeby na końcu stalówki pojawiła się kropla atramentu. Jeśli to nie pomoże, to można wymoczyć pióro w letniej wodzie z kroplą płynu do naczyń, najlepiej zaciągając trochę płynu za pomocą standardowego konwertera (np. Watermana). A jeśli dalej będzie czynił wbrew, to reklamuj u sprzedawcy. P.S. W tym modelu pióra stalówka i spływak wykręcają się dość łatwo z sekcji, więc teoretycznie można rozłożyć pióro i wymoczyć części osobno ale nie wiem, czy taka ingerencja nie narusza warunków gwarancji. Edited April 2, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Jak zwykle, zacząć od tego: 1. Wykręcić sekcję 2. Do kubka/szklanki/słoika dać kropelkę płynu do naczyń i zalać ciepłą wodą 3. Wymieszać 4. Wrzucić sekcję 5. Moczyć całą noc 6. Następnego dnia porządnie wypłukać i wysuszyć 7. Sprawdzić czy pomogło 8. Jak nie pomogło to reklamować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriis88 Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 znowu wyjąłem nabój, przepłukałem wodą czystą, przedmuchałem włożyłem i... jest progress. bo kilku minutach zaczęła pojawiaś się szara kreska (nabój jest czarny) i intensywności nabiera z czasem. Podejrzewam, że jak zostawie sekcje na noc w tej wodzie z płynem to powinno być ok. Za dużo oleju / smaru było na stalówce.. czy o co tu chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 W kanale spływaka mogą zostać po produkcji jakieś zanieczyszczenia, które blokują przepływ atramentu. Przepłukanie wodą z detergentem powinno je usunąć.Warto namoczyć pióro na dłużej, na przykład na całą noc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 Czy mi się wydaje, czy w Pilocie MR stalówka i spływak są na wcisk? Nie spotkałem się chyba z wkręcanymi w żadnym Pilocie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkamil Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 Na wcisk - przynajmniej w moim MR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 Chodziło raczej o rozkręcenie pióra a nie rozebranie sekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 P.S. W tym modelu pióra stalówka i spływak wykręcają się dość łatwo z sekcji, więc teoretycznie można rozłożyć pióro i potem go nie złożyć, jeśli przy okazji złamie się spływak To w takim razie jak wyjaśnić TO? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 To w takim razie jak wyjaśnić TO? Oj tam, czepiasz się Skoro ja potrafiłem zepsuć spływak w GC 100 to może Markol wykręca spływak ze stalówką z Pilota MR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 4, 2015 Report Share Posted April 4, 2015 Mea culpa :sacro: Na swoją obronę dodam jedynie, że dokonując podmiany stalówek pomiędzy Plumixem i MR wyciągnąłem obie poprzez wykręcenie i udało mi się nie rozwalić spływaków, a oba pióra działają nadal. Widać Opatrznośc czuwała nade mną @piter - dziekuję za czujność Mam nadzieję, że @kris uporał się z piórem nie czyniąc mu krzywdy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Próbował ktoś karmić Pilota nabojami Watermana? Zmieszczą się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Jeśli pytasz o Plumixa to tak. Mieszczą się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 O MR. O MRce ten temat. Nie chciałem z jednym pytaniem zakładać nowego tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Próbował ktoś karmić Pilota nabojami Watermana? Zmieszczą się? Krótkie się mieszczą. Długich nie próbowałem, ale ponieważ korpus MRa zwęża się ku tyłowi, to mogą nie pasować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Pasują. Co do nanometra;) Chodź muszę przyznać że zieleń WM nie umywa się do Brillant Gruen Pelikana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts