Jump to content

Pilot MR - nowy a już problem...

Recommended Posts

Kupiłem żonie Pilot MR Bronze Lizard...

Wszystko ładnie ale ma problem z pisaniem (stalówka F)

- Po włożeniu naboju za żadne skarby nie chce pisać, mogę je rozpisywać nawet i 10 minut - nic to nie daje. Jak przyłożę chusteczkę do spływaka, nie pojawia się ślad atramentu ale jak już przyłoże do "otworu powietrznego" to brudzi (to kółko, dziurka z przodu stalówki). Jedyne co pomaga to strzepnięcie pióra energicznie tak by dwie krople atramentu wyleciały - wtedy zaczyna pisać

Stan się powtarza za każdym razem, dla testu włożyłem mu inny nabój (tym razem z pelikana, poprzedni był od wateremana) po wypłukaniu stalówki w letniej wodzie i pojawia się ten sam problem... pióro nie zaskakuje, dopóki nie strzepne go ze dwa razy...

Co mogę z nim zrobić i czy to jest normalne?

Guest Markol

Spróbuj dość mocno ucisnąć nabój tak, żeby na końcu stalówki pojawiła się kropla atramentu.

Jeśli to nie pomoże, to można wymoczyć pióro w letniej wodzie z kroplą płynu do naczyń, najlepiej zaciągając trochę płynu za pomocą standardowego konwertera (np. Watermana).

A jeśli dalej będzie czynił wbrew, to reklamuj u sprzedawcy.

P.S. W tym modelu pióra stalówka i spływak wykręcają się dość łatwo z sekcji, więc teoretycznie można rozłożyć pióro i wymoczyć części osobno ale nie wiem, czy taka ingerencja nie narusza warunków gwarancji.

Edited by Markol

Guest Andrew

Jak zwykle, zacząć od tego:

1. Wykręcić sekcję

2. Do kubka/szklanki/słoika dać kropelkę płynu do naczyń i zalać ciepłą wodą

3. Wymieszać

4. Wrzucić sekcję

5. Moczyć całą noc

6. Następnego dnia porządnie wypłukać i wysuszyć

7. Sprawdzić czy pomogło

8. Jak nie pomogło to reklamować

znowu wyjąłem nabój, przepłukałem wodą czystą, przedmuchałem włożyłem i... jest progress. bo kilku minutach zaczęła pojawiaś się szara kreska (nabój jest czarny) i intensywności nabiera z czasem. Podejrzewam, że jak zostawie sekcje na noc w tej wodzie z płynem to powinno być ok. Za dużo oleju / smaru było na stalówce.. czy o co tu chodzi?

Guest Markol

W kanale spływaka mogą zostać po produkcji jakieś zanieczyszczenia, które blokują przepływ atramentu.

Przepłukanie wodą z detergentem powinno je usunąć.Warto namoczyć pióro na dłużej, na przykład na całą noc.

P.S. W tym modelu pióra stalówka i spływak wykręcają się dość łatwo z sekcji, więc teoretycznie można rozłożyć pióro i potem go nie złożyć, jeśli przy okazji złamie się spływak

To w takim razie jak wyjaśnić TO? :D

Guest Andrew

To w takim razie jak wyjaśnić TO? :D

Oj tam, czepiasz się :D Skoro ja potrafiłem zepsuć spływak w GC 100 to może Markol wykręca spływak ze stalówką z Pilota MR :D

Guest Markol

Mea culpa :sacro: :sacro: :sacro:

Na swoją obronę dodam jedynie, że dokonując podmiany stalówek pomiędzy Plumixem i MR wyciągnąłem obie poprzez wykręcenie i udało mi się nie rozwalić spływaków, a oba pióra działają nadal. Widać Opatrznośc czuwała nade mną :)

@piter - dziekuję za czujność :) Mam nadzieję, że @kris uporał się z piórem nie czyniąc mu krzywdy.

Pozdrawiam

:)

• 1 month later...
Guest Markol

Próbował ktoś karmić Pilota nabojami Watermana? Zmieszczą się?

Krótkie się mieszczą. Długich nie próbowałem, ale ponieważ korpus MRa zwęża się ku tyłowi, to mogą nie pasować.