staszekalcatras Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Witajcie! Mam pytanie do kolekcjonerów. Pelikan mk 10 to pióro jakiej klasy i czy warto wydawać na niego pieniądze? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Niskiej klasy szkolnej, osobiście nie polecam z powodu kruchego korpusu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Mam takie od 20 lat, akurat wczoraj zatankowałem i popisałem. Nie wiem jak z klasą, chociaż to już piter22 określił, ale pisze się świetnie i mimo intensywnego używania przez ponad dekadę żadnych kruchości nie dostrzegłem. Jest niewielkie pęknięcie na skuwce bo prawdopodobnie kiedyś za mocno "się wcisnęła". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Moje ma trochę więcej, niż 20 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 (edited) Nie rozumiem dlaczego Piotr nie poleca, skor sam używa od lat, a druga osoba pisze, że się nim "świetnie pisze"? Nie wiem też jakie to duże pieniądze ma kosztować to szkolne piórko i do czego ma służyć. Jeśli do użytku to są lepsze Pelikany, jak do kolekcji ptaszorków, to jak najbardziej można brać. Jakiś czas temu widziałem kolekcję Pelikanów szkolnych, które uważałem za nie warte uwagi i kolekcji, a tu zatkało mnie: ilość, konsekwencja zbierania, różnorodność. Fajnie wyglądały te wszystkie bajkowe, dziecięce piórka, te pstrokate szkolne kolorki. Oczywiście do obejrzenia i zachwytu jednokrotnego dla jakiegoś starego kolekcjonera, ale do kolekcji ptaków przez daną osobę idealna podwalina. Edited March 30, 2015 by Akszugor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Nie używam, bo są kłopoty z popękanym korpusem, niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Moje ma trochę więcej, niż 20 lat Mam je 20 lat, wcześniej jakieś 20 pisała nim mama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Wszystko zależy od sposobu eksploatacji. Może to być po prostu dość kruche pióro jakich wiele ale noszone w etui, zadbane będzie bez problemu sluzyc latami natomiast wrzucane luzem do torby po paru dniach by wyzionelo ducha. Tak to juz jest z plastikowymi piorami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Moje, bywało, wstyd przyznać - w czasach młodości, bujało się kieszeni plecaka bez żadnej ochrony... Chociaż mam chyba genetyczną dbałość o pewne przedmioty I gdyby był Internet, to nie sprawdzałbym czy "okienko" podglądu stanu atramentu to ma się chować w skuwce czy jednak nie... Boli mnie do dzisiaj, pomimo atłasów na których spoczywało kiedy poziom oleju w głowie osiągnął odpowiedni poziom :/ Fajne piórko, dla mnie po prostu fetysz z dzieciństwa. Kolekcji nie mam, więc raduje mnie niebywale... Chyba się za bardzo rozpisałem, wybaczcie, ale emocje, wspomnienia... ehhh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Myślę,m że to własnie jest to, co powoduje, że Twoje pióro jest wyjątkowe... Jego bogactwem jest jego wartość emocjonalna... Jest więc wspaniałe i bezcenne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszekalcatras Posted March 31, 2015 Author Report Share Posted March 31, 2015 Mam dziś do sprzedania Pelikan MK 10 - produkowany w drugiej połowie lat 60-tych. Kolor jak widać - czarny, okienko - niebieskie, przezroczyste. Napełnianie - tłoczek. Stalówka - oryginalna Pelikan F. Stan pióra określam na dobry, nie widać żadnych pęknięć, klips i stalówka lekko starte. cena 65 zł Warto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 A nie prościej dać link do aukcji? http://allegro.pl/pelikan-mk-10-lata-70-i5206541567.html Stalówka bez pozłoty. Ja bym nie brał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Ja bym się raczej zainteresował drugim piórem tego sprzedającego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszekalcatras Posted March 31, 2015 Author Report Share Posted March 31, 2015 Czyli którym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 (edited) Czyli którym? Tym http://allegro.pl/sheaffer-school-lata-80-i5210165052.html Te szkolne Sheafferki bywają sympatyczne. Edited March 31, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszekalcatras Posted March 31, 2015 Author Report Share Posted March 31, 2015 http://allegro.pl/show_item.php?item=5206897244 A to co to za model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 http://allegro.pl/show_item.php?item=5206897244 A to co to za model? Wygląda podobnie jak Sheaffer Fashion http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4024-pomoc-w-identyfikacji-pi%C3%B3ra-sheaffer/ Ale może tylko wygląda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 To sheaffer TRZ, poprzednik modelu Fashion. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszekalcatras Posted March 31, 2015 Author Report Share Posted March 31, 2015 Ile takie piórko fashion może kosztować nowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts