Jump to content

Eclat de Saphir

visvamitra

Ankieta  

18 members have voted

1. 1. Czy podoba ci się ten atrament

Recommended Posts

Spółka J. Herbin jest firmą z tradycjami, na rynku funkcjonuje od 1670 roku. W oficjalnej linii dostępnych jest 30 kolorów:

J+Herbin+Fountain+Pen+Ink++Available+in+

Planuję przygotować zestawienie całej linii 30 kolorów (bez serii 1670). Szukam próbek następujących Herbinów .

Eclat de Saphir może się podobać - z jednej strony ma intrygującą nazwę (zresztą w moim odczuciu francuzi proponują najciekawsze nazwy dla atramentów, trochę poetyckie, niebanalne, no i po francusku a po francusku wszystko brzmi lepiej) z drugiej całkiem rozsądny kolor. Mnie nie zachwyca za bardzo, bo nie przepadam za niebieskimi wpadającymi w fiolet.

Ekspresjonizm abstrakcyjny

EfEHKi.jpg

Krople atramentu na ręczniku kuchennym marki Queen 

cdLBwF.jpg

SOFTWARE ID

cMCEib.jpg

Zakres koloru

tWEfVG.jpg

Kalendara - Kaweco Classic Sport, eyedropper, stalówka B 

LjPWGz.jpg

q4Gt4M.jpg

Dziwne, używałem tego koloru ok. 2 lata temu przez kilka miesięcy i nie przypominam sobie, żeby mi kiedykolwiek tak "zalatywał" fioletem. Chociaż w sumie tylko na ręczniku wygląda na fiolet, a w piśmie już normalnie, tak jak go pamiętam.

Koniec końców "zdradziłem" go z Iroshizuku kon-peki, którry jest moim "Niebieskim Nr 1" do dziś ;)

• 7 months later...
Guest Dziku

Nie jest zły ten kolor.

Ponieważ na niebiesko nie piszę prawie wcale - zostanę przy sprawdzonej WM Floridzie oraz Viscontim.

Dzięki za recenzję.

Guest Markol

Fajne te upaćkane stalówki ;-). Kolorek nie jest zły. Nabyłem ostatnio w ramach akcji "4 za 3" w wiadomym sklepie i sprawdza się całkiem nieźle.