Jump to content

Jakie pióro do kaligrafii?

qwerty890

Recommended Posts

Witajcie :) Chciałbym zacząć przygodę z kaligrafią jednak nie znam się na niej ani na piórach dlatego założyłem ten temat :) Chodzi mi o to jakie pióro kupić żeby nadawało się do nauki kaligrafii? I żeby nie było za bardzo atramentożerne. Co powiedzie np. o tym zestawie: http://allegro.pl/kaligrafia-pioro-do-kaligrafii-sheaffer-i4338935918.html.

To zależy jakim stylem chcesz pisać i jakiej wielkości literami. Atramentożerne będzie siłą rzeczy, ale to nie jest raczej wielki problem - do kaligrafii zwykle używa się czarnego, najtańszy czarny atrament jaki znajdziesz kosztuje 3zł za jakieś 60ml, wystarczy Ci na miesiąc intensywnych ćwiczeń z piórem wiecznym.

Edited by Rittel

Kupiłam ten zestaw w bardziej rozbudowanej wersji i mam dość spore problemy z zapowietrzaniem się ich w okolicy połowy naboju. Pojęcia nie mam z czego to wynika. Do tego nie są zbyt trwałe (na jednym jest już spore pęknięcie na zatyczce, a zestawu nie używam dłużej jak pół roku), i piszą grubiej niż jest podane na stalówkach (stalówka 1mm shaeffera pisze jak 1,5 mm manuscripta). Liczyłam, że ten zestawik będzie małym powiewem świeżości, w ćwiczeniach, a w efekcie i tak częściej korzystam z kupionego kilka lat temu manuscripta. Identyczny zestaw tej firmy powinien być w podobnej cenie, a moim osobistym zdaniem manuscripty są lepsze  :D