Konradozog Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) Witam Państwa, Od dłuższego czasu planuję przesiadkę z wysłużonego I podniszczonego Watermana Expert na coś poważniejszego. Mam do wydania +/- 1000zł. Oczywiście jak nadaży się super okazja wydam trochę więcej. Interesują mnie pióra które mają kształty i wagę jak na pióro przystało. Długie,grube i ciężkie. Lubię pióra w srebrnej kolorystyce (stalowka,obręcze dodatki itd) ale ladnym zlotem nie pogardzę. Pióro musi mieć odkręcaną skuwkę i najlepiej jakby miało tłok stały,ale konwerter tez moze byc. Chciałbym,żeby nie było jakiejś marki o ktorej nikt nigdy nie słyszał. Do tej pory spodobało mi się: -visconti opera (widzialem za 1200) -pelikan m800 (na allegro od 1300) Zauwazylem rowniez cos takiego,jednak martwi mnie napelnianie na naboje oraz to,że pióro kosztuje 1400 zlotych mniej niz w sklepie. http://m.allegro.pl/pioro-mont-blanc-boheme-rouge-14k-zlota-i4287877359.html# Czy moglibyście mi coś doradzić,ocenić,wspomóc? Z góry dziękuję za rady i opinie. Pozdrawiam Konrad. Edited June 2, 2014 by Konradozog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) Temat tak szeroki że braknie na niego miejsca na forum. Według mnie najlepsza droga do zakupu to: a) iść do dobrego sklepu i pooglądać, przymierzyć się do pióra, sprawdzić, czy pasuje do ręki - jeśli odpowiada cenowo to kupić i cieszyć się z nowego nabytku mając gwarancje oryginalności, pochodzenia i ew. wsparcie serwisu, b) jeśli nie boisz się zakupów w sieci to znaleźć odpowiednie pióro na ebayu i kupić, mając nadzieje że przyjdzie bez defektów, jeśli ebay to konieczne z Europy, bo z reszty dodatkowo zapłacisz podatek i cło przy takiej kwocie przesyłka raczej się nie przemknie, c) MontBlanc na allegro oryginalny zdarza się 1 na 100 wystawionych piór - na forum jest sporo na ten temat - generalnie unikać jak ognia - chyba że chcesz zapłacić sporo kasy za podróbkę d) Montegrappa to marka z której powinieneś być zadowolony - kształty, waga i właściwości pisarskie jak na pióro przystało kolorów i wykończeń do wyboru - tylko może być ciężko zmieścić się w budżecie , bo zwykle te, które mnie się podobają kosztują powyżej 1000 EUR. Edited June 2, 2014 by Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konradozog Posted June 2, 2014 Author Report Share Posted June 2, 2014 A co Państwo sądzicie o tym visconti oraz pelikanie? Znalazłem jeszcze dwie ciekawe propozycje: -Aurora Talentum GT -Senator President Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Z tych, które wymieniłeś, M800. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konradozog Posted June 2, 2014 Author Report Share Posted June 2, 2014 A jakby przyrównać Pelikana do Aurory bo Aurora jednak 1080zł a pelikan 1570zł? Jaka jest jakościowa różnica pomiędzy nimi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Tu jest ślicznotka: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5082-delta-fusion-one/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konradozog Posted June 2, 2014 Author Report Share Posted June 2, 2014 A delta to dobra marka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 IMHO bardzo dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Aurora ma znacznie dłuższą tradycję w wytwarzaniu piór wiecznych, niż wspomniana Delta...co do jakości to się nie wypowiem, nie znam produktów Delty zbyt dobrze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Witaj na forum. Zawsze i wszystkim polecam Pelikany, więc i Tobie bym polecał. W internecie można znaleźć (nie tylko na allegro) Pelikany 800 za około 1000 zł (a nawet mniej). Masz przynajmniej tę gwarancję, że to nie będzie podróba, bo nie słyszałem jeszcze jako żywo o podróbkach współczesnych Pelikanów... miłych poszukiwań ! Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 A ja polecam Aurorę. Pelikanów nie lubię, nie podobają mi się. Aurora natomiast produkuje piękne pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 (edited) Mojego Pelikana M800 kupiłem za pośrednictwem tego forum za 645 zł (używany był). Edited June 3, 2014 by jwrzask Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konradozog Posted June 3, 2014 Author Report Share Posted June 3, 2014 Dziękuję wszystkim za rady,postanowiłem,że w najbliższym czasie poobjeżdżam Szczecin w celu znalezienia obu piór i porównania ich,,na żywo'' Wtedy zdecyduję Pozdrawiam,Konrad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 W Skali, na Placu Żołnierza coś powinno być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konradozog Posted June 3, 2014 Author Report Share Posted June 3, 2014 Z tego co wiem to mają Watermana,Parkera,Sheaffera,Pelikana,Aurore i cos jeszcze chyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Może GvFB. Ja tam trafiłem szklany kałamarz Visconti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konradozog Posted June 5, 2014 Author Report Share Posted June 5, 2014 Okazało się,że moje fundusze są jednak mniejsze niz sie spodziewałem. Mam maksymalnie na ta aurorę talentum za 1080zł ale to juz zupelny max. Więc ten pelikan nie wchodzi w grę. Co sądzicie o sailor 1911 S? Pozdrawiam,Konrad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasmaster Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Sailora nie mam ale planuję mieć więc napiszę tak, nie spotkałem się aby ktoś kupił to pióro a potem był niezadowolony Jeśli ma Pan ochotę poszperać po ebayu to nowego Sailora 1911 Large można dostać z Japonii za ok 700 zł (wliczając w to VAT naliczany przy wjeździe towaru w obszar celny UE). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Za te pieniądze bez problemu kupisz Crossa Townsenda. Rozjerzyj się. Recenzji jest sporo, tutaj też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Sailora nie mam ale planuję mieć więc napiszę tak, nie spotkałem się aby ktoś kupił to pióro a potem był niezadowolony to nie spotkałeś mnie teraz jestem już zadowolona, ale pióro było trefne i przeszło długie leczenie. można było o tym poczytać na forum. @kitek też wymieniał swój egzemplarz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitek Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 To fakt razem z Kasią trafiliśmy na jakąś feralną serię, ponadto weź pod uwagę że Sailor 1911 Standard jest sporo mniejsze od Aurory Talentum, jeśli już wybrał bym Platinum Century. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Ale to coś z tymi białymi jest, mam wrażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts