Ryszard Architekt Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Witam serdecznie Stałem się posiadaczem pióra Original HB Bohler WalzgoldDouble. Pióra pisze jednak bardzo twardo. Próby podejmowane na atramencie Parker blue oraz Waterman black, utwierdziły mnie, ze pióro pisze skrajnie twardo. Nie można osiągnąć pełni koloru - czarny wypada szaro, a niebieski błękitnie.Zwracam się zapytaniem, co zrobić by pióro pisało "mocno kolorystycznie". Wielką zalet jest pisanie bardzo cienko - co dla mnie jest bardzo ważne. Nie lubię piór piszących grubo, jednak strata koloru jest znacząca. Proszę o uwagi i pomoc. P.S. Jest to mój pierwszy post. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Fajne piórko, może zmień atrament, a przede wszystkim spróbuj wypłukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Architekt Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 A co z tym atramentem? Za gęsty? czy tak powinno być? Czy może ktoś umie odszukać historię związaną z tym piórem? Podstawowe informacje znalazłem - ale rozstrzał okresowy 1940-1975. Pragnął bym to uszczegółowić, poznać również wartość tego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Architekt Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 Fajne piórko, może zmień atrament, a przede wszystkim spróbuj wypłukać. Przepłukane, nie znam się na atramentach:/ ale postaram się poczytać i coś wypróbować. Nie zamierzam rozkładać stalówki - bo raczej pióra nie złożę. Pytanie czy przepłukać specjalnie? jakimś środkiem jak rapitografy? Octem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Z czarnych spróbuj standardgrapha powinien dać radę. Jeśli tankowałeś pióro różnymi kolorami bez wypłukania to masz mixa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Przepłukane, nie znam się na atramentach:/ ale postaram się poczytać i coś wypróbować. Nie zamierzam rozkładać stalówki - bo raczej pióra nie złożę. Pytanie czy przepłukać specjalnie? jakimś środkiem jak rapitografy? Octem? Woda z Ludwikiem też może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Piórko bardzo fajne. Nalej do szklanki lub słoiczka wody zmieszanej z kilkoma kropelkami płynu do mycia naczyń. Tą mieszaniną napełnij pióro i zostaw go w tym słoiczku z wodą na parę godzin. Zobaczysz ile atramentu wyjdzie jeszcze z wnętrza pióra. Po tych paru godzinach wypłucz pióro czystą wodą kilkanaście razy napełniając je i opróżniając. Powinno pomóc. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Ewentualnie podeślij komuś bardziej zorientowanemu z Forum, to Ci to zrobi, jak sam nic nie ukręcisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts