konis Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Udało się mi nabyć coś, co z niemiecka nazywa się : Montblanc Schreibtisch-Stander I/204. Bez pióra niestety. Przypisane do tego pióro to Montblanc 204. Na razie będzie w użyciu z piórami MB 14 i MB 24, a jak będę miał szczęście, to może uda się kiedyś dokupić to dedykowane do tego "urządzenia". Tak to wygląda w katalogu z lat pięćdziesiątych. A tak wygląda na konisowym stole. Kilka fotek w trochę lepszym oświetleniu, choć i tak dziś ponuro, całkowite zachmurzenie i leje deszcz. Wielkość podstawy 11x7,5 cm. Waga ustrojstwa - 278 gram. Montblanc 14 pasuje wielkością, ale nie ma tego wyglądu co dedykowany Montblanc 204. Początkowo myślałem, że to model I/2 lub I/4 z lat sześćdziesiątych, ale te nie mają gładkiej skuwki. Co dobrze widać na rycinie z katalogu z tego okresu. A tak to prezentuje się w komplecie z piórem MB 204. Zdjęcie pochodzi z tej aukcji. Gdyby nie ta cena z kosmosu, to pewnie skusił się bym na komplet. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 wow, ostatnio choruję na deskset, ale nie wiedziałem nawet że MB robił takie rzeczy... świetnie się prezentuje, a z piórem "jeszcze świetniej" powodzenia w polowaniach! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Stander w świetnym stanie, super. A tak wygląda na konisowym stole. Co to za notatnik? Spodobała mi się okładka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 26, 2013 Author Report Share Posted June 26, 2013 (edited) To notatnik zrobiony na zamówienie "forum o piórach". zdrówka Edited June 26, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 8, 2013 Author Report Share Posted July 8, 2013 Jak już powiedziałem, Montblanc 14 choć pasuje do zestawu, nie ma tego wyglądu co dedykowany do tego zestawu Montblanc 204. Postanowiłem dokupić to pasujące pióro. O ! Teraz to jest to ! Ale niestety, samego pióra nie było, więc z konieczności kupiłem pełen zestaw. Pióro z zestawu to piston filler. Tak wygląda puste. Tak, gdy tłok jest w skrajnym dolnym położeniu. Już pełne. Stalówka oznaczona jest numerem 254 i jest taka sama, jak stosowana w piórach Montblanc 254. Porównanie ze stalówką z mniejszego piórka Montblanc'a 252. I wszystko by było fajnie, tylko wychodzi na to, że znów potrzebuję pióra MB 204 A już myślałem że zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Nowy zestaw prezentuje się zdecydowanie lepiej niż ten z czternastką I wszystko by było fajnie, tylko wychodzi na to, że znów potrzebuję pióra MB 204 A już myślałem że zdrówka Oby się szybko znalazło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 8, 2013 Author Report Share Posted July 8, 2013 (edited) Niektórym to już coś chyba pozajączkowało się główce. zdrówka Edited July 8, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts