diterus Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Dzień dobry. Długo szkukałem w internecie forum, na którym mógłbym uzyskać pomoc w sprawie mojego leciwego pióra nieznanej marki. Bardzo proszę o pomoc w jego identyfikacji i naprawie. Szczegóły ilustrują dołączone fotki. Historia pióra jest nastepująca: - w latach 80-tych kupione zostało w niemieckim Realu; - jest piórem tłokowym o stalówce symbolizowanej literką B - w środkowej części znajduje się plastikowa bezbarwna miara poziomu atramentu; - z załozoną skówką ma długość ok. 13, 9 cm; bez skówki ok 12, 6 cm; - skuwka jest zakładana na zatrzask, który chyba się wyrobił, bo słabo trzyma, często odpadając od pióra. Bardzo proszę o sugestie i pomoc w kierunku naprawy. Za wszystkie rady z góry dziękuję. Z wyrazami szacunku. Diterus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Mógłbyś dać fotki calego pióra, klips itp. Może jest jakiś grawer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Ale nie rozumiem, co w nim należy naprawić? Tę luźną skuwkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 (edited) Herlitz Bugatti. Tutaj kontemplują podobne. Edited June 16, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Wygląda jak klon Pelikana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diterus Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 Piękne dzieki Panowie. Alveryn dobrze rozpoznałeś markę. Z podanych linków wynika jasno, że to Herlitz Bugatti - tylko gdzie można to pióro naprawić?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 A co mu dolega, bo nie doprecyzowałeś? Ta skuwka? Zależy z czego jest zrobiona, ale jeśli wnętrze jest w całości z plastiku (bez metalowych uchwytów), powinno wystarczyć przyklejenie kawałka taśmy izolacyjnej na jednym z zaczepów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diterus Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 Tak, skuwka (teraz się połapałem w moim orcie - lufa z ortografii) się zsuwa. Posłałem już meila z zapytaniem do przedtsawiciela Herlitza w sprawie ewentualnej naprawy, ale Twój patent również zastosuję..... Piekne dzięki. Niby pióro takie sobie, ale ma ten tłoczek i dobrą stalówkę, więc mozna by nim jeszcze popisać.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 (edited) Idealnie byłoby znaleźć gdzieś na aukcjach skuwkę (albo pióro w stanie "na części") i podmienić. Herlitz może już nie mieć tych części, ani nawet nie pamiętać, że coś takiego produkował. W zasadzie, to teraz już nie dawny Herlitz, ale spółka zależna Pelikana. W każdym razie, na FPN w 2008 r. było cenione na 25 dolarów. Trzeba polować, a doraźnie powinno wystarczyć zwężenie zaczepu. Tylko zwróć uwagę, czy nie zwęziłeś za bardzo (taśma nie jest za gruba), żeby skuwki nie rozsadziło. Edited June 16, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diterus Posted June 29, 2013 Author Report Share Posted June 29, 2013 Alveryn, właśnie otrzymałem pióro z zakładu naprawczego Pelikana z Poznania. Sympatyczny Pan znalazł co prawda skuwkę z Pelikana właśnie, ale chciał za nią 80 zł...... Pieknie podziękowałem i zastosowałem patent z taśmą.... Na razie trzyma i skuwki nawet nie rozsadziło.,,, Serdecznie dziekuję wszystkim za cenne uwagi, zwłaszcza Tobie Alveryn. Temat do zamknięcia. Hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 Lubie szczęśliwe zakończenia, Ale po co zaraz zamykać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts