Jump to content

Stalówka B w Pilocie 78G - zawsze italic ?

Recommended Posts

Cześć, po zobaczeniu próbki pisma sheena777 w wątku o Pilocie Plumix, zakochałem się w stalówkach italic - tylko zdecydowałem się na Pilota 78 ze stalówką B. Sprzedawca nie był pewien, czy stalówka B to na pewno italic, ale wysłał mi zdjęcia:

nib_2.jpgnib_1.jpg

Czy to na pewno stalówka "italic"?

Ta stalówka to straight italic. Wiem bo mam tego Pilota z taką stalówką.

Kuba, a to jest kilka rodzajów stalówki italic? Myślałem, że rodzaje to stub, italic i oblique. No chyba żeby oblique nazywać nie-straight italic :hmm1:

Swoją drogą na tych stalówkach nie ma irydu :o

Edited by GranatowyPrawieCzarny

Kuba, a to jest kilka rodzajów stalówki italic? Myślałem, że rodzaje to stub, italic i oblique. No chyba żeby oblique nazywać nie-straight italic :hmm1:

Swoją drogą na tych stalówkach nie ma irydu :o

W sensie że ścięta prosto (a nie pod kątem) czyli to była by stalówka stub.

Posiłkowałem się tym http://www.marcuslink.com/pens/assets/nibs-fig-03.gif

Edited by kuba989898

Rozumiem :) Ale stub to nie to samo co italic. Italic ma bardziej wyostrzone krawędzie.

Na stronie, którą podałeś pisze, że stub to skrót od "stub italic" i różni się od "zwykłego" italic ;). Ja to tak rozumiem, że jest to pewien podrodzaj rodzaj stalówki italic.

W każdym świetny link - dla mnie, nie mającego wcześniej takiej wiedzy, doskonałe źródło na temat stalówek, stalówek "italic" i powiązanych z nimi rodzajów pisma. Wielkie dzięki.