Alexis Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 (edited) Koleżanka dała mi dwa niepotrzebne jej pióra, oba mają napisy reklamowe. Jak można się tych napisów pozbyć? Zmywacz do paznokci nie działa Zdrapywanie to też taka średnia opcja - na stalowym pewnie nie byłoby widać śladów, ale na bordowym zapewne zostałyby rysy. Co mogę wypróbować? Edited April 12, 2013 by Alexis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Papier ścierny 2000-3000, a potem pasta polerska. Jednak wymaga to sporo czasu, i machania:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted April 12, 2013 Author Report Share Posted April 12, 2013 A ten papier ścierny nie zostawi rysek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Nie papier ścierny. Bo na stali nierdzewnej będzie widać, że było polerowane. Ja bym celował w rozpuszczalniki. Z drugim gorzej, to bordowe to emalia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Powyżej 2000 zmatowi, a pasta polerska wypoleruje na błysk, myślę, że to wystarczy:) Jeszcze pewnie ktoś się wypowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 (edited) Jeśli to metalowe nie ma jakiejś wykończeniowej warstwy lakieru, spróbowałbym potraktować napis opatrunkiem nasączonym acetonem. Najlepiej najpierw przyłożyć wacik nasączony rozpuszczalnikiem, a po chwili sprawdzić paznokciem, czy farba mięknie. Jak aceton nie pomoże, wylosować z półki w markecie jakiś inny płyn do rozpuszczania farb, coś powinno trafić. Jeśli na tym bordowym jest wypukły napis, a nie grawer, można zastosować metodę dla bardzo cierpliwych: pasta polerska, kawałek filcu i kilka sezonów Star Treka... Edited April 12, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted April 13, 2013 Report Share Posted April 13, 2013 (edited) W przypadku tego drugoego piora moim zdaniem papier uszkodzi emalie... Edited April 13, 2013 by piter22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted April 13, 2013 Author Report Share Posted April 13, 2013 No właśnie też tak myślę, że to drugie się może papierem uszkodzić, już ma jeden malutki odprysk. Napis nie jest wygrawerowany szczęśliwie A czy aceton może tę emalię też przy okazji zetrzeć? To stalowe już skaleczyłam gąbeczką, napisu się pozbyłam, ale trochę się zmatowiło Przetarłam potem całe, żeby było jednolicie - jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted April 13, 2013 Report Share Posted April 13, 2013 Może. Nawet bardzo prawdopodobne, że zetrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted April 13, 2013 Author Report Share Posted April 13, 2013 Okej, czyli muszę wydobyć swe pokłady cierpliwości i wybrać odpowiedni serial Dzięki za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts