skwercio Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 (edited) Cześć, znalazłem ofertę sprzedaży pióra Pelikan, z wyglądu powiedziałbym, że to MK 10, ale ma trochę nietypową, jak na ten model, stalówkę: W związku z tym mam pytanie: Czy istniały Pelikany MK 10 (lub inne modele, przypominające zielonego MK 10) z taką stalówką, czy też trafiłem na fejka "z epoki"? Edited December 26, 2012 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 W żadnym wypadku. To jest oryginalna stalówka. Mam identyczne pióro w domu, w czasach komuny kosztowało w Pewexie chyba 7 dolarów z tego co słyszałem. Pióro dla uczniów, lata pięćdziesiąte, stalówka złocona 14k złotem. Osobiście mogę polecić, bo pisze się super, tylko to ma porysowaną sekcję chyba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 26, 2012 Author Report Share Posted December 26, 2012 A jaki kształt ma klips twojego? Prostokątny, czy dziób pelikana? Bo ta cecha obserwowanego przeze mnie pióra też jest inna niż u pozostałych MK 10 jakie widziałem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 (edited) Taki długi i spiczasty dziób pelikana. http://img293.imageshack.us/img293/552/p1070162.jpg <tu jest stalówka http://www.berlin-co...MG_0072_ent.jpg <a tu wzięty z Internetu klips. Nie wiem, kto jest autorem zdjęcia, ale taki jest też w moim. Pozdrawiam Edited December 27, 2012 by piter22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 27, 2012 Author Report Share Posted December 27, 2012 No, to już zupełnie leżę i kwiczę, bo u tamtego klips jest prostokątny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 O. Tu proszę zdjęcie zrobione przed chwilką: http://img845.imageshack.us/img845/6686/p1000301c.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Być może jest to Pelikan Steno - posiadam takiego ze stalową stalówką, poza tym że ten na aukcji jest przybrudzony a mój czyściutki to są takie same . Pelikan Steno miał prostokątny klips - mój ma i z tego co się orientuje praktycznie wszystkiego jego wersje miały taki. Stalówka jaką mój posiada jest naprawdę bardzo fajna i pióro naprawdę jest warte tych kilku złotych za które je trafiłem na alledrogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 28, 2012 Author Report Share Posted December 28, 2012 Być może jest to Pelikan Steno - posiadam takiego ze stalową stalówką, poza tym że ten na aukcji jest przybrudzony a mój czyściutki to są takie same . Pelikan Steno miał prostokątny klips - mój ma i z tego co się orientuje praktycznie wszystkiego jego wersje miały taki. Stalówka jaką mój posiada jest naprawdę bardzo fajna i pióro naprawdę jest warte tych kilku złotych za które je trafiłem na alledrogo Też mam jedno Steno, ale czy Steno nie były tylko w stalowym wykończeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Też mam jedno Steno, ale czy Steno nie były tylko w stalowym wykończeniu? Ze szczątkowych informacji jakie udało mi się zebrać wynika że "po latach 70" pelikan steno był produkowany tylko i wyłącznie ze stalowymi stalówkami - a te złote w tym modelu były jedne z najbardziej elastycznych jakie Pelikan produkował. Poza tym na początku roku na ebayu widziałem takiego ze złotą stalówką - ale coś kolo 70 euro zrejterowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts