luks Posted March 4 Report Share Posted March 4 Witam, mam takie pytanie - bo może ktoś sprawdzał lub ma oba pióra pod ręką - czy jest możliwe przełożenie sekcji ze stalówką z Watermana Hemisphere do korpusu z pióra kulkowego Watermana Hemisphere, tzn. czy korpus i skuwka są wymienne między tymi dwoma rodzajami piór? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 4 Report Share Posted March 4 (edited) Tu poniżej sobie dokładnie obejrzysz. Wydaje mi się, że nie pasuje: Edited March 4 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luks Posted March 4 Author Report Share Posted March 4 Niestety na filmie jest wyłącznie pióro stalówkowe a w moim pytaniu chodzi o przekładkę sekcji z takiego właśnie pióra do korpusu pióra kulkowego, które - przynajmniej z zewnątrz - ma identyczny korpus i stalówkę ale nie wiem jak z konstrukcją wewnętrzną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted March 4 Report Share Posted March 4 Hej. Wydaje mi się, że kiedyś próbowałem i nie jest to możliwe z powodu wbudowanego w korpus ogranicznika "dopychającego" wkład pióra kulkowego tak, aby trzymał się stabilnie i nie "chował się" w korpusie podczas dociskania końcówki do papieru. Analogiczna sytuacja ma miejsce w Kaweco sport roller/pióro. Mam rollera Watermana i o ile sekcje są wymienne, to już korpus niekoniecznie przyjmie konwerter/długi nabój. Z krótkimi nie powinno być problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luks Posted March 4 Author Report Share Posted March 4 20 minut temu, nilfein napisał: Hej. Wydaje mi się, że kiedyś próbowałem i nie jest to możliwe z powodu wbudowanego w korpus ogranicznika "dopychającego" wkład pióra kulkowego tak, aby trzymał się stabilnie i nie "chował się" w korpusie podczas dociskania końcówki do papieru. Analogiczna sytuacja ma miejsce w Kaweco sport roller/pióro. Mam rollera Watermana i o ile sekcje są wymienne, to już korpus niekoniecznie przyjmie konwerter/długi nabój. Z krótkimi nie powinno być problemu. Właśnie tego się obawiałem... w każdym razie bardzo dziękuję za informację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts