konis Posted August 24, 2016 Report Share Posted August 24, 2016 Pióro kupiłem w tym samym dniu co prezentowaną wcześniej Osmią 782. Tylko z tamtą nie miałem nic do roboty oprócz generalnego czyszczenia. Osmia 983 wymagała więcej czasu aby doprowadzić ją do stanu używalności. Oto Osmia 983. Nie można było naciągnąć atramentu. Wniosek - uszczelka tłoka do wymiany. Trzeba było rozebrać pióro. Przyczyna "choroby" - gumowa uszczelka straciła elastyczność i całkiem sparciała. Kilka fotek Osmii w negliżu. Gdyby tłok był rozbieralny, to najchętniej dorobiłbym korkową uszczelkę. Ale niestety nie jest i muszę dopasować jakąś gumową. Można składać pióro. Rzut oka na okienko podglądu poziomu atramentu. Widać końcówkę tłoka i nową uszczelką. Operacja zakończyła się sukcesem. Pacjent przeżył zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geralt Posted August 24, 2016 Report Share Posted August 24, 2016 Lux. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted August 24, 2016 Report Share Posted August 24, 2016 Konis czym wycinasz korkowe uszczelki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 24, 2016 Author Report Share Posted August 24, 2016 Konis czym wycinasz korkowe uszczelki? Nożem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 25, 2016 Author Report Share Posted August 25, 2016 A tu instrukcja : "jak dorobić korkową uszczelkę tłoka" http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/1846-wymiana-tloka-w-osmii-446/ zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Ciem? Kapciem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Dzięki za info. Myślałem, że to bardziej zaawansowane narzędzie. Jakiś wybijak czy coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts