torun Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 (edited) Witam serdecznie na forum,mam taki ołówek po dziadku wiem że używał go w okresie międzywojennym i w czasie wojny. Próbowałem znależć jakieś informacje na temat starych ołówków tej firmy lecz nic nie trafiłem. Bardzo będę wdzięczny za jakieś informacje. Pozdrawiam. Edited July 12, 2016 by torun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 (edited) Wygląda, że to ołówek z serii przeznaczonej dla graczy w golfa..., ale bliższe szczegóły podadzą Ci z pewnością lepsi specjaliści... dziwne, że napis Montblan a nie Montblanc... czyżby podróbka sprzed lat? Edited July 12, 2016 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Stawiam raczej na samoobróbkę - samoróbkę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Ktoś kiedyś wziął część ołówka Montblanc, wyoblił końcówkę (stąd brak literki C w napisie Montblanc) Nie wiem,czy mechanizm wysuwu rysików się zmieścił, ale rysik widać. Długość pasuje - 70 mm długość dolnej części + 4 mm na przycisk. Razem 74 mm Ot i wsio. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torun Posted July 13, 2016 Author Report Share Posted July 13, 2016 Dzięki za podpowiedz może rzeczywiście tak było. Czy można jakoś rozszyfrować z jakiego modelu zrobiono ten mały ołówek? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Pewności nie mam, ale to mógł być Montblanc 72. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts