Wojak Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Witam serdecznie. Mam problem ze swoim Sheafferem. Kiedyś spadł mi z wysokości około 1,5m pionowo skuwką na podłogę. Efekt był taki, że ta część wewnątrz skuwki przestała sztywno trzymać korpus pióra. Wcześniej nie był możliwy żaden ruch pióra w skuwce, a teraz pióro może latać na wszystkie strony. W związku z tym mam pytanie. Czy da się jakoś naprawić tą część? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 (edited) Konstrukcyjnie wydaje mi się, że 100 jest podobne do Parkera IM. Miałem kiedyś podobny problem. Wewnątrz skuwki znajduje się plastikowa obręcz, która prawdopodobnie pękła pod wpływem ciężaru pióra w trakcie upadku. Przypuszczalnie możesz wymienić samą skuwkę, ale nie wiem, czy nie przekroczy to wartości pióra. Napisz do dystrybutora, INAHON'A (chyba nawet jest użytkownikiem Forum). Może wspólnie coś uradzicie. Ale zakładam, że za nową skuwkę zapłacić będziesz musiał. Edited December 22, 2012 by nilfein Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojak Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 Właśnie w Parkerze IM mam tak samo. Tylko że w nim skuwka wyrobiła się po kilku latach używania. W Sheafferze spodziewałem się że da się to naprawić jakimiś domowymi sposobami. Kupno części raczej nie wchodzi w grę, bo to za duży wydatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 W stosunku do nowego pióra, obawiam się, że faktycznie to za duży wydatek będzie. Rozejrzyj się za nowym na Allegro. Wczoraj za 54 zł poszedł tam Waterman Hemisphere... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Ja mam wrażenie, że ten konkretny Hemi to ten sam, który już parę razy chodził po niskich cenach. Ma pewnie jakąś wadę i każdy kolejny nabywca się go pozbywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Nigdy mnie Hemi nie interesowały, więc nie śledziłem. A w tym podoba mi się wyłącznie kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Kupilem kilku hemich w cenie od 50 -80 zł w alle ofkors Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts