jakkul Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Witam. Piórami piszę od zawsze. I raczej do nich się przyzwyczajam. Ale raczej kupowanie i kolekcjonowanie ich mnie zupełnie nie interesowało. Do wczoraj, aż trafiłem tutaj (już kilka chińczyków na aliexpress zamówiłem). Jaki mam problem - mam pióro jak na obrazku. Dostałem je kilkanaście lat temu i używam praktycznie codziennie. Zauważyłem, że chyba zjechałem stalówkę - wygięła się delikatnie i jej dolna płaszczyzna już nie jest płaszczyzną. Pooglądałem zdjęcia i mam pytanie - czy to jest Waterman Expert? Czy o to będzie pasować: http://www.watermansklep.pl/prod271-Czesc-przednia-do-pior-Expert-GT---stalowka-typ-F.html ? Oglądając zdjęcia wydaje się że tak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 (edited) Tak, to jest Expert (z wcześniejszej edycji tego modelu Watermana niż obecna - teraz pierścień z napisem na skuwce jest w kolorze wykończenia). Sekcja będzie pasować. Edited April 17, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 17, 2017 Author Report Share Posted April 17, 2017 (edited) DZIĘKI!!! To teraz kolejna zagadka. To pióro mojego ojca, który zresztą to wymagające pomocy powyżej mi podarował. Pióro zaliczyło lot w glebę i też wymaga ogarnięcia stalówki. W sklepie z linków wyżej nie znalazłem części zamiennych do niego. Nie wiem jak się nazywa. W przekroju ma kwadrat z zaokrąglonymi rogami, tylna rurka jest na taki zatrzask na dwa bolce jak żarówki w tylnych światłach w samochodach. Do tego da się kupić stalówkę i w zaciszu domu wymienić, czy raczej zostaje oddanie go do kogoś kto ma dostęp do części i umie co trzeba wymienić? Napis na stalówce Waterman Ideal 18K750 Edited April 17, 2017 by jakkul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 17, 2017 Author Report Share Posted April 17, 2017 to chyba to: https://pen.pl/pl/p/PIORO-WIECZNE-WATERMAN-EXCEPTION-IDEAL-LAKA-CZARNA-GT/410, mogę się mylić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 (edited) Nie mylisz się, to jest właśnie Exception, w mówiąc oględnie w tej większej wersji. Jest jeszcze wersja slim, która połączenie sekcji z korpusem ma na gwint (typowo), a nie jak "ideal", tzn. 12 minut temu, jakkul napisał: tylna rurka jest na taki zatrzask na dwa bolce jak żarówki w tylnych światłach w samochodach Edited April 17, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 (edited) 41 minut temu, jakkul napisał: Do tego da się kupić stalówkę i w zaciszu domu wymienić Da się dokupić, tak samo jak w przypadku experta. To jest kompletny element pióra, niestety w przypadku tego modelu jest już dość kosztowny. Dla przykładu : https://watermanshop.pl/stalowki-waterman-exception Edited April 17, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 17, 2017 Author Report Share Posted April 17, 2017 (edited) Dzięki! jeszcze raz! To już Ojco będzie musiał sobie temat ogarnąć. Ale tych grubości stalówek do wyboru... ogłupieć można Edited April 17, 2017 by jakkul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 19, 2017 Author Report Share Posted April 19, 2017 stalóweczka do experta zamontowana, pióro działa jak nowe Dzięki za pomoc jeszcze raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 Proszę uprzejmie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts