Topaz Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Przedstawiam krótkie porównanie atramentów naszej polskiej produkcji KWZ Ink Azure 4 i KWZ Ink Azure 5. Na wstępnie podziękowania dla kolegi z Forum za udostępnienie próbki - dziękuję Fiamat. Pierwsze, co jest dla tych atramentów charakterystyczne i wspólne, to zapach. Nie da sie go pomylić z żadnym innym atramentem, który mam, zapach w piórze i zapach kartki po zapisaniu. Lekko apteczny, trochę landrynkowy, ale mimo wszystko miły. Test wykonałem na papierze Clairefontaine Graf it 90g - papier bardzo dobrze przyjmujący atrament, bez strzępienia, w swojej fakturze zbity i obniżający grubość stalówki o połowę rozmiaru, ale bardzo dobrze oddający kolor atramentu. Pióro to Monteverde Invincia, stalówka M, podająca atrament bez lania, równo i bez fleksowania. KWZ Ink 4 jest moim ulubionym błękitnym, nasycony, o pięknym delikatnym turkusowym odcieniu. Atrament jest doskonały w przepływie, nie przerywa, nie strzępi, wysycha po 5-10 sekundach, w piórach o stalówkach M i B nieco mokry. KWZ Ink 5 jest bardzo nasyconym błękitnym, także o delikatnym turkusowym odcieniu. Atrament ten ma podobny jak Azure 4, bardzo dobry przepływ, nie przerywa, nie strzepią, wysycha po 5-10 sekundach, w testowanym piórze jest nieco mokry. Bardzo ładny, szlachetny granatowy, bo już nie błękitny. Atramenty maja lekkie, ale widoczne cieniowanie, dla mnie akceptowalne i ładne. Atrament Azure 4 i Azure 5 oceniam wysoko i polecam, jeżeli je polubicie, można się długo nimi cieszyć, butelka ma 60 ml. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Jak to wyżej @Topaz napisał: "Bardzo ładny, szlachetny granatowy, bo już nie błękitny." I za to właśnie #5 lubię! - granat, ale jeszcze nie blue - black. Dzięki za analizę porównawczą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Dobre porówanie, dzieki. Piątke bardzo lubię i uzywam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Dzięki za porównanie, #4, w tym zestawieniu bardziej mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 #5 mam na stałe zatankowane w jednym Lamiaczu. Mała uwaga- na moim telefonie odcień tego atramentu jest niezwykle "spłaszczony". W rzeczywistości jest to naprawdę niezwykły, głęboki granat bez domieszki czerni. @Topaz doskonale podsumował ten atrament, więc pozostaje mi jedynie szczerze go polecić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 15, 2017 Report Share Posted January 15, 2017 Dzięki za bardzo dobre porównanie. Atrament #5 wpada na moją listę do kupienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leon1981 Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 Juz zamowilem Azure #4. Pan z KWZ INK zna sie na rzeczy - doradzil mi kolor ktory szukalem. Super a tymbardziej naleza sie brawa za to ze to Polski produkt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 Osobiście uważam, że oba odcienie są interesujące i ładne "W to mi graj" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts