Mayardil Posted January 10, 2017 Report Share Posted January 10, 2017 (edited) Cześć, Używam głownie pióra Parker IM ze stalówką F. Kupowałem oryginalne (przynajmniej tak mi się wydawało) naboje. Kolor niebieski. Dzisiaj doszedł atrament w kałamarzu + tłoczek Parkera. Wyczyściłem pióro, wysuszyłem i widzę lekką różnicę. Niebieski z kałamarza jest lekko jaśniejszy niż z naboi. Grubość kreski wychodzi taka sama. Ktoś może mi powiedzieć jak to możliwe? Dodam że nigdy nie stosowałem w tym piórze innego atramentu i koloru a przez pióro przeszło raptem 4 naboje. P.S. Porównywałem z zapiskami z użytym innym niż ostatni nabój. Jest to samo. Na opakowaniu kałamarza mam chyba date code 26 16 a na nabojach 25 15. Czyli naboje są prawdopodobnie o rok starsze, ale że aż tak? Edited January 10, 2017 by mario_79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 10, 2017 Report Share Posted January 10, 2017 Hej Mariusz, jesteś pewien, że wysuszyłeś pióro bardzo, bardzo skrupulatnie? Nawet niewielka ilość wody potrafi mocno wpłynąć na kolor atramentu. Przekręć pokrętło tłoczka, żeby spłynęły 1-2 krople atramentu ze spływaka, usuń nadmiar chusteczką, to będziesz miał pewność, że uzyskujesz dokładnie taki kolor jaki ma atrament w butelce. Jeśli nadal jest różnica, to warto pamiętać: 1. porównanie koloru atramentu będzie miało sens, jeśli będziesz miał świeżo otwarty nabój i chwilę wcześniej napełniony tłoczek (kolor niebieskiego Parkera zmienia się na kartce już po kilku godzinach od wyschnięcia); 2. niebieski atrament Parkera leżakujący w nabojach gęstnieje i zmienia kolor na bardziej intensywny. Powodzenia w porównywaniu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayardil Posted January 11, 2017 Author Report Share Posted January 11, 2017 Ok wyjaśniło się. Po rozpisaniu Parker IM zaczął pisać bardziej mocnym niebieskim. Dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted January 11, 2017 Report Share Posted January 11, 2017 Też tak miałam Z tym że rzeczywiście atrament w nabojach(parkerowych oryginalnych) był ciemniejszy niż ten z kałamarza tejże firmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayardil Posted January 11, 2017 Author Report Share Posted January 11, 2017 Czyli jednak mam rację. Nadal się przyglądam i widzę że atrament z naboju ciut ciemniejszy. Może to kwestia plastiku i przechowywania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts