Angelika Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Witam. Chciałabym kupić pióro do szkoły do ok 100. Aktualnie pisze Jinhao 101, które na początku wydawało mi się świetne, ale co jakiś czas zdarza sie ze wpływa za dużo atramentu i doslownie ścieka ze stalówki, a innym razem atrament w ogóle nie chce lecieć. Przeglądałam kilka tematów na forum i wybrałam kilka piór które mnie interesują, ale nie potrafię sie zdecydować. Wybrałam Lamy safari Lamy vista Parker IM Faber-Castell WRITink Czy mógłby ktoś je jakoś porównać i pomóc mi w wyborze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Osobiście stawiałbym na FC (Lamy przynajmniej mi wydaje się dość "mokre") Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pola Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Ja piszę Lamy Safari i jak dla mnie jest świetne, lekkie, wygodne, zgadzam się z tym stwierdzeniem, że "mokre". Wydaje mi się, że jeśli masz taką możliwość, to najlepiej byłoby każde z tych piór przetestować, wziąć do dłoni, sprawdzić jak leży (w moim przypadku waga pióra ma spore znaczenie; przy ciężkich bardzo szybko męczy mi się ręka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 ... Lamy Safari i jak dla mnie jest świetne, lekkie, wygodne,... A ja się zgadzam z ww. stwierdzeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelika Posted January 9, 2017 Author Report Share Posted January 9, 2017 Zastanawiam sie właśnie bardziej nad kupnem Lamy Safari (nie wydaje mi sie zeby sie bardzo różniło od Visty, a wygląda ładniej) plus jakiś szybkoschnący atrament. Czy tekst bedzie wtedy mniej,,mokry''? Jestem leworęczna wiec na pewno to by mi pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pola Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Ja jestem leworęczna i prawie nigdy nie rozmazuję tego, co piszę. Kwestia trzymania pióra; atramenty wybieram jak na razie jedynie według kolorów, którymi mam ochotę pisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelika Posted January 9, 2017 Author Report Share Posted January 9, 2017 (edited) A jaką masz stalówkę w swoim piórze? Wiem ze można kupić stalówkę dla leworęcznych, ale nie wiem czy jest sens Edited January 9, 2017 by Angelika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Faber-Castell Basic albo Lamy Safari/Vista. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Z tych czterech odradzałbym tylko Parkera. Przychyliłbym się do FB ale Lamy też spoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 (edited) Jeżeli coś mam doradzić, to pierwszy bedzie PARKER IM - prawdziwe pióro z wyglądu, własności i wytrzymałości, mały minus za ciężar. Drugie będzie LAMY Safari. Co do Faber Castell... swego czasu go opisałem w samych superlatywach, i nadal takie jest to pióro... ale zobacz na zdjęcia poniżej, pękła sekcja po kilkukrotnym (słownie: kilkukrotnym) użyciu. Coś w nich jednak jest nie tak zaprojektowane jak powinno. Ale stalówki mają najlepsze z zestawu podanych piór, tego jestem pewien. Edited January 9, 2017 by Topaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 (edited) Ja bym polecił Faber Castell Loom. Mają świetne stalówki. A Loom jest lżejszy od Basica. Nie spotkałem się z opinią, aby w tym modelu pękały sekcje. Edited January 9, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 (edited) wiecie co? Ja dziś zastanawiałem się w Lidlu nad zakupem pióra, w komplecie z sześcioma nabojami. Całość za eee... Osiem złotówek. Firma - United Office, czyli cholera wie co. Ciekaw jestem, jak toto pisze... Nie wiadomo, kto wyprodukował stalówkę, ani całe to... Coś, ale chyba się w końcu skuszę. Tak, dla testu i trochę dla jaj. Bo poważne pióro, to to nie jest. Nie z takim "dizajnem" Ale jak koleżanka szuka czegoś taniego do szkoły, to może by było? P.S. A co z Hero 616 Jumbo i Hero 629? Za mało wypasione? Edited January 9, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 (edited) @Topaz próbowałeś zareklamować? @Kleks Za 8 peelenów można zaryzykować Edited January 9, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 No to zaryzykuję Podzielę się wrażeniami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelika Posted January 9, 2017 Author Report Share Posted January 9, 2017 Chyba już zdecydowałam sie na Safari @Kleks, możesz spróbować, moje jeszcze wcześniejsze pióro to jakiś no-name z mark pola za 4 złote. pisałam nim codziennie przez 2 lata zanim sie popsuło, a nie dawałam mu pół roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 (edited) Z tymi Hero to może być loteria... Do mnie właśnie płynie małą chińską łódeczką Hero 616 @Anhelika Safari to dobre pióro, będziesz zadowolona Edited January 9, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Pióro z Lidla brzydkie jak noc ale za ósemaka też bym się skusił. Może pisać przyzwoicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pola Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Chyba też sobie kupię to Lidlowe ;-) Chińczyki do mnie też płyną (Hero 366 i Jinhao 886) ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelika Posted January 9, 2017 Author Report Share Posted January 9, 2017 hero odstraszają mnie wyglądem, nie moge na nie patrzeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Które? Bo generalnie rzecz biorąc, stare dobre Hero, to kopie aerodynamicznych Parkerów. A piszą świetnie, z tym ze zgodzę się, że to loteryja... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Namówiliście mnie... Kupiłem Hero 366 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelika Posted January 9, 2017 Author Report Share Posted January 9, 2017 w sumie chyba żadne pióro hero sie nie podoba. chociaz moze kiedys kupie dla przetestowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 9, 2017 Report Share Posted January 9, 2017 Ja mam Hero 266. Całkiem przyjemne pióro. Mam w nim stalówkę F i jest to naprawdę cienkie F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted January 10, 2017 Report Share Posted January 10, 2017 Lamy Safari ze stalówką F do codziennej roboty jest niezawodne. Lekkie, nawet wytrzymuje upadki (nie to żebym zachęcał do rzucania nim), łatwo rozebrać i wymienić stalówkę. Wygląd nie każdego rzuca na kolana ale za to jest wygodne w trzymaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted January 10, 2017 Report Share Posted January 10, 2017 Za przedmówcą Lamy Safari, chyba że design odrzuca to Pilot Metropolitan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts