Kowal1623 Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Witam Wszystkich, W związku z tym, że choroba zmusiła mnie do siedzenia w domu i picia rozgrzewającej herbatki postanowiłem opisać pióro Montblanc Slimline. Wydaje mi się, że mój egzemplarz jest jednym z pierwszych wypustów z tej serii. Jest to dość budżetowy model, ale go lubię, ponieważ z nim wiążą się ciekawe wspomnienia - zdobyłem je wygrywając zakład z kolegą Dostałem je w dość wysłużonym stanie, z przetarciami, ale mimo to jest bardzo solidnie wykonane i chyba jeszcze mi posłuży. Ma też grawerunek, ale mi on nie przeszkadza. Wywołuje tylko uśmiech na mej facjacie. Jak sama nazwa wskazuje to pióro jest bardzo cienkie. Przy krótkim pisaniu jest ok, lecz przy dłuższych notatkach może być niewygodnie. Ponadto między sekcją a korpusem jest dość ostry uskok. Zarówno skuwka, korpus jak i sekcja są wykonane z metalu. Mimo tego jest ono bardzo lekkie. Zakładając skuwkę zarówno sprzodu jak i z tyłu słychać cichutkie "klik". Porównanie z innymi piórami: Baoer 3035, Montblanc, Jinhao 321 oraz Faber Castell ambition EF. Stalówka w tym modelu nie jest złota, tylko stalowa. Jest to typowa strzała od mąblą. Co do grubości nie jestem pewnien, ale to F lub M. Raczej F. Pisze się bardzo lekko, gładko i przyjemnie. Nie przerywa, nie jest suche, ale też nie jest mokre. Można pisać stalówką obróconą o 180 stopni, ale trochę skrobie (bardziej niż w moim Baoer 3035. Ten pod tym względem jest wyjątkowo dobry). Kreska jest równa, raczej ciężko wykrzesać z niego grubszą linię. Lubię pisać tym piórem, mimo iż wolę cieniej piszące. Jest ono bardzo dobrze wykonane i wyważone, ponadto dobrze wygląda. No i ma "ptasią kupę". A nawet dwie. Dla mnie to ma małe znaczenie. Większą wartość mają wspomnienia z nim związane. Krzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Fajne piórko i bardzo przyjemna, konkretna recenzja. Dopowiedz jeszcze jak się skuwka trzyma? Napisałeś, że jest na "klik" - trzyma solidnie, czy się już wyrobiła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 7, 2017 Author Report Share Posted January 7, 2017 Jest klik i trzyma bardzo porządnie po obu stronach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Przyjemnie się czyta i ogląda. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Bardzo fajna recenzja, choć "slimy" to zdecydowanie "nie moja bajka". Osobiście wolę coś bardziej przypominającego "cygara". Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Bardzo fajna recenzja, aczkolwiek ten Faber Castell z fotografii z porównaniem chyba bardziej mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 8, 2017 Author Report Share Posted January 8, 2017 Też go bardziej lubię MB piszę stosunkowo rzadko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts