piornik Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Witam serdecznie szukam pióra podobnego do Lamy Al star graphite, podoba mi się kolor jak i to jak piszę się stalówką. Na chwilę obecną znalazłem podobne pióro, a mianowicie: Lamy LX Ru. 1. Pytanie czym te pióra róznią się?, po za tym, że mają różne wykończenia z jednej i z drugiej strony - nie sa plastikowe (jak u Al star) tylko metalowe jak w LX ru. 2.Czy stalówki są takie same tylko różnią się kolorem? Czy liczba stalówek zamiennych jest tu taka sama? W Al star, wiem, że są rózne i jest ich sporo. A może są takie same i można je stosować zamiennie? (np. srebrną zamiast czarnej i na odwrót? 3. Czy Ktoś wie gdzie znajdę porównanie obu piór obok siebie? (nie mogę znaleźć w Sieci. Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 (edited) Cześć 1. O ile moje oko i dłoń mnie nie zmyliły gdy oglądałem LX, to jest to de facto klon Al-Stara nie różniący się od niego pod względem technicznym. Różnice są wyłącznie na poziomie kosmetycznym oraz cenowym 2. LX korzystają ze standardowych stalówek firmy Lamy a co za tym idzie- można je zmieniać na nowe i podmieniać z większością innych piór Lamy bez jakichkolwiek negatywnych konsekwencji. Dotyczy to również dostępnych osobno złotych stalówek Lamy, gdyż dzielą one ze swymi stalowymi siostrami identyczną geometrię. 3. Przepraszam, nie wiem. Od siebie dodam, że gdybym nie miał Al-Stara, to chyba zdecydowałbym się na LX'a z racji fajnego, nowoczesno-technicznego wyglądu. Al-Star i Safari przypominają mi czasem jakieś części z dziecięcych zestawów typu "mały technik" (no, Al-Star trochę mniej) Lecz i tak z niewiadomych powodów je lubię... Edited January 7, 2017 by Fiamat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 (edited) Nie do końca odpowiadając na pytanie założyciela tematu, wypowiem się jako użytkownik Safari. O ile różnica cenowa między Safari a Al-Starem jest logiczna i zupełnie akceptowalna, to nie rozumiem przeskoku blisko 100zł między Al-Starem a LX. Mam wrażenie, że to trochę naciąganie na kasę. Choć z drugiej strony modele zapalniczek Zippo też często drastycznie się różnią cenami w zależności od wzorku na obudowie Edited January 7, 2017 by montero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted January 13, 2017 Report Share Posted January 13, 2017 Tu masz więcej info: Lamy Lx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMAN Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 (edited) Czyli Lx to taki Al-Star w wersji de lux. Pisze tak samo, wykonane jest z tych samych materiałów, więc po co przepłacać? No chyba, że ktoś kocha metale szlachetne, którymi są te limity pokryte Edited February 5, 2017 by H2O_MAN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 One chyba nie są pokryte tymi metalami, tylko oddają kolor tych surowców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMAN Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 Miałem na myśli to, że farba którą jest pokryte korpus i skuwka z amelinium zawiera sproszkowane drobinki tych metali, co jednak nie tłumaczy faktu, że w cenie Lx masz dwa Al-Stary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 Producent uzasadnia różnicę w cenie między Al-Star i Lx trzema argumentami: 1. Lamy Lx jest w zestawie z etui; 2. inne wykończenia detali pióra; 3. inne wykończenia stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Hmm, a gdzie można kupić złote stalówki Lamy pasujące do serii Safari/Al-Star? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Trochę bez sensu, koszt takiej stalówki to uogólniając ok.4-5 krotność wartości tych piór. Ale czemu nie, kto bogatemu zabroni Nie szukałem najniższych cen, podaję tylko orientacyjnie jaka to przebitka. Złote lub złocone stalówki pasują do tanich Lam ale zarezerwowane są głównie dla wyższych, droższych modeli i takie stalówki są dostępne na popularnych portalach aukcyjnych. Wpisz np.Lamy Nib Z52, Z55, Z57 i znajdziesz to co chcesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts