bihop Posted January 5, 2017 Report Share Posted January 5, 2017 Przez wiele lat leży u mnie pudełko/zestaw z piórem Pelikan. Przywiezione dość dawno z Niemiec. Z samej historii pióra i tego co znalazłem w internecie to może być z lat 60-tych, a może nie. Nie jestem w temacie fachowcem, a jest tych modeli wiele. Powiem, że to ciekawy temat, datowanie roku produkcji i modelu, jest trochę opisów w internecie, trzeba mieć jednak trochę więcej wiedzy o detalach. Może tu na forum uda się ustalić coś więcej o dacie produkcji i modelu. W załączeniu fotki. Zapraszam do dyskusji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted January 5, 2017 Report Share Posted January 5, 2017 Może to? https://thepelikansperch.com/database/fountain-pens/m1xx/m150/ Model sprzed 97 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bihop Posted January 5, 2017 Author Report Share Posted January 5, 2017 Widziałem tą stronę, trudno mi tu jednak określić bliżej datę. Znalazłem też to: http://www.wunderkammershop.de/en/en-Fountain-pen-Pelikan-Germany-1960-1965-.html#.WG6xPz8zW70 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 6, 2017 Report Share Posted January 6, 2017 (edited) Tak na mój gust jeśli ma długości około 12 cm to jest to Pelikan 150 jeśli dłuższy to pewnie 200... Edited January 6, 2017 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bihop Posted January 6, 2017 Author Report Share Posted January 6, 2017 Mierząc od stalówki ma 116,2 mm, mierząc całe (zakręcona skuwka) jest 121 mm. Czyli chyba jest to 150, podobnie potwierdza to opis https://inkoholiczka.wordpress.com/2015/08/02/pelikan-m150-czyli-ucielesnienie-klasyki/ Jednak na innej stronie (link wyżej) ktoś datuje takie pióro na lata 60-te, czy w tych latach był taki model. Chyba będzie problem z dokładniejszym określeniem roku produkcji. M150 był produkowany chyba od 1985. Jak to jest. Jaka może być też wartość tego mojego zestawu ze zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufjo Posted January 6, 2017 Report Share Posted January 6, 2017 No i przeszliśmy do konkretów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kleks Posted January 6, 2017 Report Share Posted January 6, 2017 M150. Chyba nigdy nie było tych zestawów z M200. Rok produkcji - nie mam pojęcia. Musiałbym wiedzieć, jaki jest napis na ringu i policzyć młode w gniazdku. Tak czy inaczej vintage to to nie jest. A wartość? Zobacz ile te pióra kosztują w sklepach, na allegro, ebayu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted January 6, 2017 Report Share Posted January 6, 2017 Jaka może być też wartość tego mojego zestawu ze zdjęć. Ok. 100 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 (edited) Jaka może być też wartość tego mojego zestawu ze zdjęć. www.allegro.pl Wystawiasz z ceną wywoławczą 1 pln i z terminem dwutygodniowym. Po tym czasie przekonasz się jaką cenę za pióro są skłonni dać zainteresowani... Edited January 7, 2017 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bihop Posted January 7, 2017 Author Report Share Posted January 7, 2017 Ciekaw jestem nadal czy można coś więcej ustalić w sprawie daty. Młodych w gniazdku 2, oznaczenie z przed 1997, na ringu jedynie napis PELIKAN GERMANY, pomiędzy tymi słowami nabita drobna gwiazdka czy plusik. Są jakieś inne drobne szczegóły, które coś mówią o roczniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Czyli wyprodukowane między 1990 a 1996 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 (edited) Kogut znalazł na śmietnikuPerłę o cudnym połysku.Zapiał, zdobycz w dziób zabieraI niesie do jubilera."Patrz, błyszczy jak ranna rosa,Lecz nad tę perłę wspaniałąJedno drobne ziarnko prosaBardziej by mi się przydało.Człowiek, jakich wiele znacie,Wziął w spadku po literacieRękopism. Długo rozważa,W końcu idzie do księgarza."Patrz, wszak dzieło znakomite,Lecz nad mądre te szpargałyDwa lub trzy talarki biteBardziej by mi się przydały." Jean De La Fontaine "Kogut i Perła" Oczywiście można i tak. Nikt Ci tego nie zabroni. Jednakowoż przykro się robi, gdy nie widać nawet śladu zainteresowania, jak pióro pisze, jak się sprawuje, jaka stalówka, czy aby dobry przepływ, jaka historia tego pióra... A jedynie "ile można za niego wyjąć"... Edited January 7, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 20, 2017 Report Share Posted January 20, 2017 (edited) Na tym pudle, pod spodem wszystko jest opisane. Tylko trzeba przeczytać. No sorry.... Nie wszystko. Brak najważniejszej wiadomości. Ile to kosztuje zdrówka PS. Pióro, o którego wartość tak dopytuje @bihop, to Pelikan 150 - wyraźnie widać stożkowy kształt ringu skuwki, charakterystyczny dla tego modelu. Edited January 20, 2017 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts