Kowal1623 Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 Witam. Dopiero od niedawna obracam się w świecie piór i informacje z tego forum były dla mnie bardzo pomocne. Mam jednak jedno pytanie, na które nie mogę znaleźć tutaj odpowiedzi. Czym regulujecie odstęp w szparce w stalówce? Na youtube widziałem, że ludzie używali takiej mosiężnej blaszki o grubości 0,001 i 0,002. Wiecie gdzie takie coś można dostać w rozsądnej cenie? Znalazłem tylko na https://www.gouletpens.com/goulet-brass-sheets/p/GP-10012 ale to z przesyłką będzie za drogo. Dziękuję z góry za pomoc. Krzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenthin Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 (edited) Pierwsze co przychodzi mi do głowy to szczelinomierz. Ta blaszka jest zwymiarowana w calach. 0,001" odpowiada 0,0254mm, a to żaden problem dostać szczelinomierz w tym zakresie. Edited January 4, 2017 by Fenthin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 4, 2017 Author Report Share Posted January 4, 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź. Widziałem takie zabawki, ale one są chyba stalowe, bałbym się takie coś wpychać do stalówki. Słyszałem też o używaniu kliszy, ale moim zdaniem stalówka będzie zdrapywała emulsję z kliszy i może ją trochę zapaskudzić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 Szczelinomierz - jeśli chodzi o grubość to tak, jeśli chodzi o materiał to nie. To co sprzedają Gouleci jest z mosiądzu, bo jest miękki i poddaje się naciskowi stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 A może zamiast kliszy taką plastikową okładkę z jakiegoś dokumentuużyć? To tylko luźna myśl sam nie próbowałem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 4, 2017 Author Report Share Posted January 4, 2017 Może okładka by zadziałała, ale moim zdaniem mogą pozostać jakieś resztki plastiku. Ma ktoś namiary na taką mosiężną blaszkę za niewielkią cenę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 Znowu dywagując, można by kupić kawałek blaszki mosiężnej i rozklepać na dowolną grubość.... Co do pozostającego plastiku to i tak stalówkę pewnie umyjesz solidnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zara99 Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 re: Czym regulujecie odstęp w szparce w stalówce? nie reguluje w ogóle, nie odczuwam takowej potrzeby. jesteś pewnien na 1000%, że jest Ci owa regulacja niezbędną? skoro jesteś greenhornem to może lepiej nie, nie i wcale nie, bo łatwo stalówkę zepsuć a naprawić trudno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 Czym regulujecie odstęp w szparce w stalówce? Nie rozumiem pytania :-) Jaki miałby być cel takiego działania? Zakładam że jesteś początkujący, i brzmi to jak "kupiłem nowe Ferrari, jakim kluczem mogę wymienić rozrząd?" :-) Niech mnie fachowcy poprawią, ale zwiększanie szczeliny w stalówce to prosta droga do jej popsucia. Jak naprawdę chcesz zmienić szerokość szczeliny to sądzę że wystarczy coś cienkiego, chociażby ostrze skalpela albo żyletka. Ale prościej byłoby chyba wziąć inną stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 4, 2017 Author Report Share Posted January 4, 2017 Tak, to prawda, że dopiero od niedawna piszę piórem. Nie zamierzam grzebać przy jakimś dobrym piórze, większość jakie mam pisze bardzo dobrze. Mam natomiast jednego chińczyka - Baoer, który strasznie mało atramentu podaje (mimo płukania) i w zasadzie przez to do niczego się nie nadaje, więc chciałbym troszkę "pogmegać" w szczelinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 @zmechu W każdym poradniku przeczytasz by nie robić tego ostrzem skalpela. Regulacja szczeliny powoduje zmianę przepływu atramentu, a w szczególności jego ilości. Filmik masz nawet w linku z pierwszego postu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenthin Posted January 4, 2017 Report Share Posted January 4, 2017 Istnieją także szczelinomierze mosiężne, z tym że tu zaczynamy od 0,05mm. Co daje 0,002" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 5, 2017 Author Report Share Posted January 5, 2017 No takie coś już by się nadawało. Już naprawiłem swojego chińczyka, ale na przyszłość chyba kupię taką blaszkę, lub ten szczelinomierz. Przyda się do czyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufjo Posted January 5, 2017 Report Share Posted January 5, 2017 A masz już gwintownicę do skuwek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 5, 2017 Author Report Share Posted January 5, 2017 (edited) Oczywiście Każdy szanujący się majsterkowicz amator powinien taką posiadać. P.S. Zakładając ten temat chciałem się tylko dowiedzieć, czy ktoś ma namiary na taką blaszkę. Kupiłbym za "piątaka" i tyle. Nie spodziewałem się, że nikt nie wie, myślałem tylko, że ja nie moge jej znaleźć. Teraz nie jest mi już w zasadzie potrzebna. Edited January 5, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted January 5, 2017 Report Share Posted January 5, 2017 Mości Państwo mosiężne blaszki macie choćby na Allegro. Wystarczy poszukać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 5, 2017 Author Report Share Posted January 5, 2017 @Rufuz Szukałem na alledrogo, ale tam najcieńsze blaszki jakie widziałem są o grubości 0,15 mm, te na gouletpen mają gdzieś 0,05 mm. Niby mała różnica, ale nie wiem, czy się nadają. Aż tak bardzo tego nie potrzebuje, żeby je sprawdzać. Jak mi się coś trafi to kupię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts