Jump to content

Mosiężna blaszka do regulacji stalówki

Kowal1623

Recommended Posts

Witam. Dopiero od niedawna obracam się w świecie piór i informacje z tego forum były dla mnie bardzo pomocne. Mam jednak jedno pytanie, na które nie mogę znaleźć tutaj odpowiedzi. Czym regulujecie odstęp w szparce w stalówce? Na youtube widziałem, że ludzie używali takiej mosiężnej blaszki o grubości 0,001 i 0,002. Wiecie gdzie takie coś można dostać w rozsądnej cenie? Znalazłem tylko na https://www.gouletpens.com/goulet-brass-sheets/p/GP-10012 ale to z przesyłką będzie za drogo.

Dziękuję z góry za pomoc.

Krzysztof

Dziękuję za szybką odpowiedź. Widziałem takie zabawki, ale one są chyba stalowe, bałbym się takie coś wpychać do stalówki. Słyszałem też o używaniu kliszy, ale moim zdaniem stalówka będzie zdrapywała emulsję z kliszy i może ją trochę zapaskudzić...

re:  Czym regulujecie odstęp w szparce w stalówce?

nie reguluje w ogóle, nie odczuwam takowej potrzeby.

jesteś pewnien na 1000%, że jest Ci owa regulacja niezbędną?

skoro jesteś greenhornem to może lepiej nie, nie i wcale nie, bo łatwo stalówkę zepsuć a naprawić trudno.  :unsure: 

Czym regulujecie odstęp w szparce w stalówce?

Nie rozumiem pytania :-) Jaki miałby być cel takiego działania? Zakładam że jesteś początkujący, i brzmi to jak "kupiłem nowe Ferrari, jakim kluczem mogę wymienić rozrząd?" :-)

Niech mnie fachowcy poprawią, ale zwiększanie szczeliny w stalówce to prosta droga do jej popsucia. Jak naprawdę chcesz zmienić szerokość szczeliny to sądzę że wystarczy coś cienkiego, chociażby ostrze skalpela albo żyletka. Ale prościej byłoby chyba wziąć inną stalówkę.

Tak, to prawda, że dopiero od niedawna piszę piórem. Nie zamierzam grzebać przy jakimś dobrym piórze, większość jakie mam pisze bardzo dobrze. Mam natomiast jednego chińczyka - Baoer, który strasznie mało atramentu podaje (mimo płukania) i w zasadzie przez to do niczego się nie nadaje, więc chciałbym troszkę "pogmegać" w szczelinie ;)

Oczywiście :) Każdy szanujący się majsterkowicz amator powinien taką posiadać.

P.S.

Zakładając ten temat chciałem się tylko dowiedzieć, czy ktoś ma namiary na taką blaszkę. Kupiłbym za "piątaka" i tyle. Nie spodziewałem się, że nikt nie wie, myślałem tylko, że ja nie moge jej znaleźć. Teraz nie jest mi już w zasadzie potrzebna.

Edited by Kowal1623

@Rufuz Szukałem na alledrogo, ale tam najcieńsze blaszki jakie widziałem są o grubości 0,15 mm, te na gouletpen mają gdzieś 0,05 mm. Niby mała różnica, ale nie wiem, czy się nadają. Aż tak bardzo tego nie potrzebuje, żeby je sprawdzać. Jak mi się coś trafi to kupię.