Davvidci Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 (edited) Witam pióromaniaków! Już na wstępie przepraszam za zakładanie nowego tematu ale wybór pióra jest bardzo indywidualną sprawa. Używam na razie Parkera Vectora i w oparciu o doświadczenia z nim związane wypiszę wymagania dotyczące nowego pióra. -cena miło jeśli by była niższa niż 250 zł -stalówka F (ale cieńsza niż F Parkera) -klasyczny wygląd (zakochałem się w Watermanie Hemi GT) -trochę większe niż Parker -średnio ciężkie I to chyba tyle. Ideałem chyba był by Waterman Hemisphere. Niestety mam mętlik w głowie bo poleca go mnóstwo osób ale dużo się też skarży. Czy ryzykować i kupić Hemi czy jednak zwrócić uwagę na coś innego? Z góry dziękuję za odpowiedzi Edited December 11, 2016 by Davvidci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 250 zł. Czy za tą cenę nie dałoby się upolować jakiegoś Sailora Pro Gear na zatoce? Jeśli ma być klasycznie, to chyba japończyki są (paradoksalnie) krokiem w dobrym kierunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 11, 2016 Author Report Share Posted December 11, 2016 Sailor wygląda obiecująco ale nie przemawia do mnie za bardzo kształt cygara :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 (edited) Przepraszam. Określenie "klasyczne" w kontekście kształtu piór wiecznych bywa niejednoznaczne Co nie przekreśla japończyków. Pooglądaj sobie Platinum, Sailora, Pilota (tzw. wielka trójca) a ostatecznie i tak kupisz Pilota Namiki Maki-e Edit: A tak na poważnie, to możesz coś z trójcy znaleźć na e-zatoce. Choć obawiam się, że możesz naciągnąć budżet tak do 115%-130%. Edited December 11, 2016 by Fiamat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 11, 2016 Author Report Share Posted December 11, 2016 (edited) Myślę, że uda mi się ogarnąć trochę więcej kasy Edited December 11, 2016 by Davvidci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 11, 2016 Author Report Share Posted December 11, 2016 A chciał bym jeszcze zapytać jak się ma sprawa Hemi. Słuchać osób które polecają czy rzeczywiście Waterman schodzi na psy i co drugi egzemplarz idzie na gwarancję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Zakładam, że nie jest to ostatnie pióro w życiu, więc nie ma się co spinać. Podoba ci się Waterman Hemisphere to go sobie kup. Nie ma nic gorszego niż gdybanie i ciągłe analizowanie. To jest pióro, kupuje się je dla przyjemności. Osobiście mam Waterman Hemisphere ze stalówką F i jestem bardzo zadowolony z tego pióra, a mam je z 6 lat i nie mu nie dolega. Jak się okaże że jest zły skorzystasz z gwarancji, ale to jest jakaś tam ewentualność. Czemu zakładać, że akurat będzie źle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Hemisphere to fajne piórko, swoich mam siedem w różnych wykończeniach i stalówkach, zawsze któreś mam ze sobą. Syn i córa też piszą Hemisiami - zaczynali od pobierania ojcu. Kup Hemi z gatunku "nietrafiony prezent" - będzie taniej i starczy kasy na coś jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leanns Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Popieram poprzedników Hemisphere się sprawdzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 14, 2016 Author Report Share Posted December 14, 2016 Dziękuję panowie za rozwianie wątpliwości dzisiaj po południu zamawiam Hemi w wariancie stalowy GT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted December 14, 2016 Report Share Posted December 14, 2016 No to teraz kolej na wybór atramentów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 14, 2016 Author Report Share Posted December 14, 2016 Atramenty biorę watermanowskie, granatowy i brązowy No i nie zapominajmy o tłoczku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted December 14, 2016 Report Share Posted December 14, 2016 Jak chcesz tłoczek to rozważ produkt marki Kaweco. Moim zdaniem jest lepszy niż Waterman. Tłoczek chodzi bardziej gładko i lepiej widać w nim atrament, bo jest bardziej przezroczysty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted December 14, 2016 Report Share Posted December 14, 2016 Davvidci no tak, ale te dwa to tak na start, żeby się ręka do pióra ćwiczyła, ale popatrz na forum do wątków z testami atramentów, ileż czeka tam na Ciebie pięknych możliwości. Nawet jak uprzesz się, że tylko granatowy i brązowy [uwaga na forum brakuje emotikonki typu evil smile - tu właśnie taka emotikona powinna się pojawić]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 15, 2016 Report Share Posted December 15, 2016 Hemi to bardzo fajne pióro na start. Właśnie od niego zaczęła się moja przygoda z piórami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 15, 2016 Author Report Share Posted December 15, 2016 emrzet czytałem test atramentów wiele bardzo mi się podobało ale na razie wybrałem najbardziej praktyczne na początek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davvidci Posted December 17, 2016 Author Report Share Posted December 17, 2016 Pióro już jest u mnie, pisze się nim świetnie jedynie na kiepskim papierze kreska się rozlewa do F Parkera. Jestem zadowolony z zakupu i cieszę się, że "zaryzykowałem" Może za jakiś czas wpadnie recenzja w moim wydaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts