Jump to content

Cienka i mokra kreska?

mahda404

Recommended Posts

Witam, ja tak tylko z szybkim pytaniem: Czy możliwa jest cienka linia i przy tym żeby była ona mokra? czy to aż takie sprzeczności duże? Czy to zależy w jakiś sposób od atramentu? 

(z jednego szybkiego pytania zrobiło się kilka niestety :/)

Grubość kreski ma się nijak do "wilgotności" kreski- to są dwa różne parametry. Przykładowo wszystkie moje Plumixy (a mam wszystkie grubości stalówki) piszą stosunkowo sucho, podczas gdy nieszczęsny TWSBI ECO ze stalówką EF pisał bardzo soczyście (pozostawiał bardzo mokrą linię).

Edited by Fiamat

Chyba się w takim razie jednak skuszę na któreś piórko Lamy :D bo mój MR zdecydowanie pisał za grubo i za sucho a teraz(czyli po lekkim spiłowaniu kulki na końcu stalówki) pisze prawie tak jak chcę :D 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Tylko lepiej na początek wybierz jakąś tańszą Lamkę. Cokolwiek by o nich dobrego nie pisać, to rozmiary stalówek mają jednak europejskie, więc F-ka Lamy jest generalnie grubsza niż F-ka japońska. Ale skoro nie boisz się modyfikacji ziarna stalówki, to нет проблем  ;)

Tego niestety nie wiem, obecnie w swoich zbiorach posiadam wyłącznie F i M. Ale na to pytanie odpowiedział już @ArielN kilka postów wyżej ;)

@KHOT mądrze prawi. Przy cenie stalówek do lamiaczy można się bez budzenia węża w kieszeni rzucić na komplet pióro plus stalówka na wymianę, ergo kup sobie pióro z EFką i stalkę F (lub abarot)

Mokrą, w miarę cienką linię zostawiają stalówki Lamy w rozmiarze F (np. z atramentem Dark Lilac). EF są już zdecydowanie mniej mokre.

W przypadku mojej Lamy Safari F stalówka jest bardzo sucha, choć przypuszczam, że to może być kwestia atramentu Lamy. Co do cienko i mokro mój Waterman hemishere F zatankowany Grafem Moss Green stawia zdecydowanie bardziej mokre kreski niż wzmiankowana Lamy.