mahda404 Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Witam, ja tak tylko z szybkim pytaniem: Czy możliwa jest cienka linia i przy tym żeby była ona mokra? czy to aż takie sprzeczności duże? Czy to zależy w jakiś sposób od atramentu? (z jednego szybkiego pytania zrobiło się kilka niestety :/) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 (edited) Tak - jest to możliwe tak pisze np. Platinum #3776 Century. Może to zależeć także od atramentu tj. od jego lepkości - mokry atrament to np. Iroshizuku Edited December 8, 2016 by Dapi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 (edited) Hero 616 Jumbo. Jeśli oczywiście trafisz na dobry egzemplarz Edited December 8, 2016 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 (edited) Grubość kreski ma się nijak do "wilgotności" kreski- to są dwa różne parametry. Przykładowo wszystkie moje Plumixy (a mam wszystkie grubości stalówki) piszą stosunkowo sucho, podczas gdy nieszczęsny TWSBI ECO ze stalówką EF pisał bardzo soczyście (pozostawiał bardzo mokrą linię). Edited December 9, 2016 by Fiamat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Pojęcie cienka jest bardzo względne. Dla mnie F to już igiełka (europejskie F). Zatem cienki i mokry to Pilot MR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Aha, zapomniałem dodać, że pióra Hero, których używam, nie gwarantują jeszcze cienkiej, ale mokrej i soczystej kreski. Do tego jest potrzebny atrament Diamine. Najlepiej się mi sprawdza Oxblood, Midnight i Oxford Blue. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Mokrą, w miarę cienką linię zostawiają stalówki Lamy w rozmiarze F (np. z atramentem Dark Lilac). EF są już zdecydowanie mniej mokre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted December 10, 2016 Report Share Posted December 10, 2016 Z bardzo rzadkich atramentów jest jeszcze sailor jentle, potrafi na mokrym piórze zostawić prawdziwą rzekę koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted December 10, 2016 Author Report Share Posted December 10, 2016 Chyba się w takim razie jednak skuszę na któreś piórko Lamy bo mój MR zdecydowanie pisał za grubo i za sucho a teraz(czyli po lekkim spiłowaniu kulki na końcu stalówki) pisze prawie tak jak chcę Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted December 10, 2016 Report Share Posted December 10, 2016 Tylko lepiej na początek wybierz jakąś tańszą Lamkę. Cokolwiek by o nich dobrego nie pisać, to rozmiary stalówek mają jednak europejskie, więc F-ka Lamy jest generalnie grubsza niż F-ka japońska. Ale skoro nie boisz się modyfikacji ziarna stalówki, to нет проблем Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted December 10, 2016 Report Share Posted December 10, 2016 Za to lamy mają jedną niezaprzeczalną zaletę: hot-swap stalówki w każdej chwili na inny rozmiar bez rozbierania połowy pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted December 10, 2016 Author Report Share Posted December 10, 2016 A czy w przypadku jakbym się zdecydowała na XF Lamy to też będzie mokra kreska? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Tego niestety nie wiem, obecnie w swoich zbiorach posiadam wyłącznie F i M. Ale na to pytanie odpowiedział już @ArielN kilka postów wyżej @KHOT mądrze prawi. Przy cenie stalówek do lamiaczy można się bez budzenia węża w kieszeni rzucić na komplet pióro plus stalówka na wymianę, ergo kup sobie pióro z EFką i stalkę F (lub abarot) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Mokrą, w miarę cienką linię zostawiają stalówki Lamy w rozmiarze F (np. z atramentem Dark Lilac). EF są już zdecydowanie mniej mokre. W przypadku mojej Lamy Safari F stalówka jest bardzo sucha, choć przypuszczam, że to może być kwestia atramentu Lamy. Co do cienko i mokro mój Waterman hemishere F zatankowany Grafem Moss Green stawia zdecydowanie bardziej mokre kreski niż wzmiankowana Lamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leanns Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Diamine nie współpracują dobrze z Platinum Century więc mogą być z ich atramentami problemy przy piórach Platinum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts