Mariusz G Posted December 7, 2016 Report Share Posted December 7, 2016 Dzień dobry, Od wczoraj jestem posiadaczem pióra. Cały dzień przyglądam mu się i próbuję się czegoś o nim dowiedzieć. Do tej pory nie udało mi się rozwiązać jednej zagadki- tylko proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy- nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia, mianowicie: jak napełnić moje pióro atramentem i sprawdzić czy "działa"? Poniżej zamieściłem fotografie pióra. Będę wdzięczny za podpowiedź jak z nim postępować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted December 7, 2016 Report Share Posted December 7, 2016 Ładny zakraplacz Gratuluję! Nie znam się na Montblancach więc nie powiem, jaki to model. Ale jeśli chodzi o załadowanie do niego atramentu, to jest bardzo proste. Bierzesz zwykłą strzykawkę, nabierasz do niej trochę atramentu i wlewasz go bezpośrednio do korupsu pióra przy schowanej stalówce. Potem wykręcasz stalówkę na wierzch i już możesz pisać. Po skończonym pisaniu musisz schować z powrotem stalówkę i zakręcić skuwkę. Przy piórach tego typu musisz pamiętać tylko, żeby skuwkę odkręcać w pozycji pionowej i wysunąć od razu stalówkę. W przeciwnym wypadku atrament... no cóż... grawitacja i te sprawy Acha, na początek nie zalewałbym pełnego pióra, tylko kapkę, żeby upewnić się, czy jest szczelne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 7, 2016 Author Report Share Posted December 7, 2016 Rozumiem, że powinienem kapnąć odrobinę atramentu w otwór, z którego wysuwa się stalówka. Czy odczekać jakiś czas trzymając pióro w pozycji pionowej? Dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 7, 2016 Author Report Share Posted December 7, 2016 Biegnę wypróbować Jeszcze raz dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 7, 2016 Author Report Share Posted December 7, 2016 Ładny zakraplacz Gratuluję! Nie znam się na Montblancach więc nie powiem, jaki to model. Ale jeśli chodzi o załadowanie do niego atramentu, to jest bardzo proste. Bierzesz zwykłą strzykawkę, nabierasz do niej trochę atramentu i wlewasz go bezpośrednio do korupsu pióra przy schowanej stalówce. Potem wykręcasz stalówkę na wierzch i już możesz pisać. Po skończonym pisaniu musisz schować z powrotem stalówkę i zakręcić skuwkę. Przy piórach tego typu musisz pamiętać tylko, żeby skuwkę odkręcać w pozycji pionowej i wysunąć od razu stalówkę. W przeciwnym wypadku atrament... no cóż... grawitacja i te sprawy Acha, na początek nie zalewałbym pełnego pióra, tylko kapkę, żeby upewnić się, czy jest szczelne. Udało się. Nalałem kilka kropel atramentu (ubrudziłem przy tym siebie i wszystko wokół) i po chwili pióro zaczęło pisać. Na razie nie zdradza żadnych nieszczelności. Pierwsze próbki wyglądają dobrze. Nie plami i brudzi ręki. Poniżej wkleiłem zdjęcia. Nalałem atrament "Hero", który stoi w domu od kilku lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 7, 2016 Author Report Share Posted December 7, 2016 Kolejna próbka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted December 7, 2016 Report Share Posted December 7, 2016 Bardzo ciekawe pióro. Gratuluję Pismo też ciekawe. Też gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 7, 2016 Author Report Share Posted December 7, 2016 Dziękuję serdecznie. Pisanie piórem wymaga jednak praktyki. Ciągle ręka mi się waha przy stawianiu niektórych liter. Stalówka wydaje mi się być bardzo delikatna. Obawiam się żeby jej nie uszkodzić zbyt szybkim pociągnięciem po papierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted December 7, 2016 Report Share Posted December 7, 2016 Na pewno się wprawisz i przyzwyczaisz do pióra. Też myślę, że bardzo fajnie piszesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Osz ty, fajnie piszesz Można powiedzieć, że Twój charakter pisma pasuje "wiekowo" do pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Fakt, masz naprawdę niezwykły, wyrafinowany i "dojrzały" charakter pisma. Jako nieuleczalny przypadek pisma brzydkiego wpajanego we współczesnych szkołach gratuluję i, nie ukrywam, zazdroszczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didi Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Napisz proszę jeszcze : "bisior racicznicy" Zazdroszczę tego "z" i "r". Bywaj w zdrowiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Napisz proszę jeszcze : "bisior racicznicy" Zazdroszczę tego "z" i "r". Bywaj w zdrowiu Dzień dobry, Zamieściłbym bym zdjęcie, ale wykorzystałem 499,74 KB z 500 KB limitu miejsca na załączniki. W jaki sposób można odzyskać trochę miejsca aby wkleić nowe pliki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Dzień dobry, Zamieściłbym bym zdjęcie, ale wykorzystałem 499,74 KB z 500 KB limitu miejsca na załączniki. W jaki sposób można odzyskać trochę miejsca aby wkleić nowe pliki? Hej Mariusz, przesłałem Ci PW w sprawie wstawiania zdjęć. Gratuluję! Wspaniałe pióro i pismo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Napisz proszę jeszcze : "bisior racicznicy" Zazdroszczę tego "z" i "r". Bywaj w zdrowiu Dzięki podpowiedzi ArielN wpadłem na myśl aby wkleić link z "pokazywarki" zdjęć "Aukcjoner". Wedle życzenia "bisior racicznicy" (cokolwiek to jest ) http://www.aukcjoner.pl/gallery/024705160-.html#I1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedMonster Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Niezwykłe pióro i piękny charakter pisma - dołączam się do zachwytów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Państwa wpisy są bardzo miłe, dziękuję. Nawiązując do samego pióra, wciąż nie udało mi się określić modelu i daty produkcji. Zastanawiam się czy w ogóle jest to możliwe w oparciu wyłącznie o wiedzę dostępną w internecie. Mój egzemplarz w odróżnieniu od większości podobnych, znalezionych przeze mnie nie posiada konkretnych sygnatur, cech probierczych, czy tez dodatkowego znakowania numerycznego. Posiada on stalówkę, którą da się spotkać w piórach Montblanc z lat 20-tych, jednak niemal wszystkie były dodatkowo sygnowane marką. Czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w bardziej szczegółowej identyfikacji mojego pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didi Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 (edited) Bardzo dziękuję za cytat w imieniu swoim i Janka Edited December 9, 2016 by Didi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 9, 2016 Author Report Share Posted December 9, 2016 Dzień dobry, Jestem bliski przekonania, że moje pióro to Montblanc Safety Pen No.1, Long Version. Niektóre źródła podają lata 1925-1934. Natomiast nie znalazłem identycznego. Wydaje mi się, że w ogóle ciężko doszukać się dwóch takich samych egzemplarzy. Zastanawia mnie natomiast brak sygnatury "Montblanc" na korpusie lub skówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz G Posted December 9, 2016 Author Report Share Posted December 9, 2016 Znalazłem tez inne datowania. Np. 1910-1924. Które z dat mógłbym przypisać do mojego pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Nie wiem, ale nie mogłem się powstrzymać, by nie wyrazić zachwytu nad Twoim charakterem pisma. Zwłaszcza "r" jest niesamowite! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Piękny charakter pisma i zagadka detektywistyczna iście. Życzę powodzenia w ustalaniu historii Twojego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts