Simple Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Witam. Naszła mnie chęć nieodparta, by pisać piórem Kiedyś, w zamierzchłej przeszłości PRL-owskiej w szkole pisałam plastikowym tłuściutko piszącym i tak piszącego szukam. Miękko, grubo, lekko i łatwo sunącego po papierze, nie drapako-skrobaka. Miło by było, by było lekkie i nie bardzo grube. Nie lubię długopisów i piór metalowych. Jestem kompletnym laikiem. Jak co i gdzie kupić? Nie chcę w pierwsze pióro inwestować wiele, bo nie wiem, czy się zaprzyjaźnimy. Około 100 zł max. Pomożecie? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) LAMY Safari Edited December 1, 2016 by ArielN Regulamin - w sprawie linków do sklepów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) Popieram. Lamy to bardzo przyjemne i przyzwoite pióro w przyzwoitej cenie. Jak lubisz grubo i miękko, to stalówka B. I ciesz się pisaniem nim! PS. W księgarniach w Krakowie można wypróbować jak pisze Lamy (np. De revolutionibus na Brackiej np.). W innych miastach też powinna być taka możliwość... Edited December 1, 2016 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Kaweco Sport stalówka B Wersji kolorystycznych mnóstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silmaryel Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) Jako świeży użytkownik LAMY Safari popieram poprzedników. Pióro niesamowicie lekkie, stalówka F pisze całkiem grubo i bardzo gładziutko sunie po papierze, dawno nie miałam w ręku tak przyjemnie "płynącego pióra". Koszt to około 100 zł jeśli chcesz dokupić konwerter i atrament. Jestem leworęczna, bałam się zatem skrobania i profilowanej sekcji - zupełnie niepotrzebnie. EDIT: no i Safari jest plastikowe jeśli nie lubisz metalu, a wersje matowe dodatkowo przyjemnie trzymają się dłoni Edited December 1, 2016 by Silmaryel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 1, 2016 Author Report Share Posted December 1, 2016 Bardzo dziękuję. Obejrzałam LAMY - ładne, podoba mi się, Kaweco wydaje mi się troszke za grube. Stalówka B jest grubsza niż F? Jeszcze mam jedno pytanie, w jakim sklepie dokonać zakupu? Stacjonarnie nie mam możliwości (mała miejscowość). Co lepiej się sprawdzi : naboje czy atrament? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) Podstawowa gradacja stalówek (bo istnieją też różne "wariacje"): EF, F, M, B (od najcieńszej do najgrubszej). Edited December 1, 2016 by MBRafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) Do LAMY masz naboje (niestety dedykowane - nie pasują tam tzw. "uniwersalne/europejskie). Ale możesz dokupić tłoczek/konwerter (podam Ci linki). W ostateczności co nie jest "grzechem", pusty nabój możesz napełnić atramentem przy pomocy strzykawki z igłą. Ot cała filozofia Edited December 1, 2016 by ArielN Regulamin - w sprawie linków do sklepów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 1, 2016 Author Report Share Posted December 1, 2016 Hmmm, im dalej w las, tym więcej drzew... Czytam, oglądam, zastanawiam się. Kolejny dylemat czy decydować się na Lamy czy trochę dołożyć do Waterman Hemisphere - co sądzicie o tym piórze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) Też dobre, tylko, że metalowe... Edited December 1, 2016 by MBRafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 1, 2016 Author Report Share Posted December 1, 2016 Też dobre, tylko, że metalowe... Wydaje mi się, że czarne jest z laki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Wszystkie Hemisphere korpus i skuwkę mają zrobione z mosiądzu odpowiednio traktowanego by uzyskać właściwe wykończenie. "Czarna laka" to błyszczący czarny lakier. To zbyt tanie pióro by była to prawdziwa laka. Sekcja tu jest plastikowa. Parafrazując: It's not so simple... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 1, 2016 Author Report Share Posted December 1, 2016 Faktycznie nic nie jest proste ani łatwe dla osoby, która się nie zna ni w ząb :-). Tym bardziej Wam dziękuję za pomoc. Zdecyduję się więc chyba na Lamy z atramentem i tłoczkiem. W jakim sklepie najlepiej dokonać zakupu? I czy wszystkie rodzaje atramentu będą odpowiednie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Pogrzeb w necie, skorzystaj z jakiejś porównywarki typu Ceneo lub Skąpiec, wybierz wersję, którą uważasz za najfajniejszą i rozsądną cenowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Jaką wersję wybrałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 1, 2016 Author Report Share Posted December 1, 2016 Wybrałaś :-)) Zamówiłam : Pióro wieczne Lamy Safari Umbra mat (stalówka B) Tłoczek Lamy Z24 Atrament Lamy TG52 turkusowy Naboje Lamy T10 zielone Wybrałam jasne, żywe kolory, gdyż w zamierzchłych czasach kiedy pisałam piórem dominował jakiś nieokreślony ciemny kolor atramentu :-) Będę się rozpieszczać wizualnie :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Oczywiście: wybrałAś Głupia autokorekta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Wybrałaś :-)) Zamówiłam : Pióro wieczne Lamy Safari Umbra mat (stalówka B) Tłoczek Lamy Z24 Atrament Lamy TG52 turkusowy Naboje Lamy T10 zielone Wybrałam jasne, żywe kolory, gdyż w zamierzchłych czasach kiedy pisałam piórem dominował jakiś nieokreślony ciemny kolor atramentu :-) Będę się rozpieszczać wizualnie :-) Gratulacje . Zapowiada się sporo frajdy z użytkowania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted December 2, 2016 Report Share Posted December 2, 2016 Zamówiłam : Pióro wieczne Lamy Safari Umbra mat (stalówka Tłoczek Lamy Z24 Atrament Lamy TG52 turkusowy Naboje Lamy T10 zielone Dobry, kompleksowy wybór Gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted December 2, 2016 Report Share Posted December 2, 2016 Wysmakowany kolorek! Podziel się koniecznie z nami Twoimi wrażeniami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 2, 2016 Author Report Share Posted December 2, 2016 No właśnie z kolorkiem jest problem. Zamówiłam, zapłaciłam, dziś otrzymałam e-mail z informacją o braku tego koloru (smutek mnie ogarnął, bo zdążyłam się już oswoić z myślą bycia posiadaczką pióra w takim kolorze). Bardzo nie lubię, jak ktoś sprzedaje coś, czego nie posiada na stanie. Czarnego błyszczącego też nie było. Kolorków nie chciałam, Pani zaproponowała mi czarne z limitowanej edycji Wisława Szymborska. Na nie się zdecydowałam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted December 3, 2016 Report Share Posted December 3, 2016 Miałem takie pióro w ręku myślę, że "będzie Pani zadowolona" tego Ci niniejszym życzę :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 3, 2016 Author Report Share Posted December 3, 2016 (edited) Już mam :-) Edited December 3, 2016 by Simple Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted December 3, 2016 Report Share Posted December 3, 2016 No i super! Gratulacje! Jeszcze taka mala drobnostka praktyczno - techniczna: ten papierowy pierścień zabezpiecza nabój przed nakłuciem w transporcie - potem do śmietnika lub do szkatułki z sekretami - na pamiątkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted December 3, 2016 Author Report Share Posted December 3, 2016 Dziękuję VojtasK :-) Tego nie wiedziałam :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts