Mcarto Posted November 25, 2016 Report Share Posted November 25, 2016 Jak w temacie. Gwint pomiędzy korpusem a sekcją przednią nie jest ani zbyt luźny czy też uszkodzony - trzyma jak jest mocno dokręcony ale wystarczy założyć skuwkę na rączkę popisać trochę i wtedy często sam się odkręca. Myślałem żeby go posmarować woskiem czy kalafonią ale może są lepsze rozwiązania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 25, 2016 Report Share Posted November 25, 2016 Może uszczelnić czymś? Taśmą teflonową? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenthin Posted November 25, 2016 Report Share Posted November 25, 2016 Wosk sobie odpuść, prędzej pogłębi problem. Jak wyżej, taśma teflonowa. Przy takich gwintach wystarczy już niewielka ilość. I w razie czego łatwo wymienić. Jasne, są kleje anaerobowe czy pasty montażowe podwyższające tarcie. Ale problem w tym, że sekcję odkręcasz co chwilę. Więcej dłubaniny, niż to warte. No i przy plastiku w taką chemię nie wejdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mcarto Posted November 28, 2016 Author Report Share Posted November 28, 2016 Boje się, że taśmą teflonową rozepcham gwint i korpus może pęknąć - miałem ją na uwadze. Gwint jest b.dobrze spasowany ale twardy plastik na metalowej sekcji ma minimalne tarcie, wystarczy trochę drgań i jak się odkręci to zaczyna po krótkim czasie latać. Mam taką pastę ale potem czyszczenie jest prawie niemożliwe i ta chemia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 28, 2016 Report Share Posted November 28, 2016 Taśma teflonowa to sprawdzony patent na zrobienie z Kaweco Sporta zakraplacza, a ono przecież całe jest plastikowe czemu dwa, trzy owinięcia taśmą mogłoby coś u Ciebie uszkodzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 28, 2016 Report Share Posted November 28, 2016 Można też pozbyć się problemu na lata i zakropić na gwint Kropelkę, po czym zakręcić pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mcarto Posted November 28, 2016 Author Report Share Posted November 28, 2016 Ok sprawdzę tą taśmę - jeszcze pomyślałem o parafilm bo jest cienki i może by rozwiązał sprawę. @Akszugor sugerujesz zrobienie maczanki ew. kolejna kropelka i powieszenie w gablocie... tak czy owak jakieś rozwiazanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freshmen Posted November 30, 2016 Report Share Posted November 30, 2016 Odrobina szelaku powinna rozwiązać problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomex Posted June 30, 2020 Report Share Posted June 30, 2020 Dnia 28.11.2016 o 13:36, Mcarto napisał: Boje się, że taśmą teflonową rozepcham gwint i korpus może pęknąć - miałem ją na uwadze. Nic się nie bój 😛 Po prostu zaopatrz się w dobrą taśmę teflonową np. ze sklepu Pneumat.: https://www.pneumat.com.pl/tasma_teflonowa, która używana jest w przemyśle (dzięki temu masz gwarancje, że jest najwyższej jakości). Cena nie jest wysoka, więc w sumie nie powinna odstraszać, ale najważniejsze przy zakładaniu taśmy PTFE jest odpowiednia technika. Tutaj możesz obejrzeć krótki, ale wartościowy tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=3ssHYT6zUqo 😊. Sam miałem podobną sytuację i stosując tę metodę, nie miałem ani razu problemu! 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts