Jump to content

Jak często wymieniacie naboje w piórze wiecznym?

Katrina

Recommended Posts

Przepraszam za wnikliwość, ale co znaczy "często"?

Raz dziennie, co godzinę?

I drugie pytanie: wymieniasz pełny na pełny, czy pusty na pełny?

Wymieniam pusty na pelny i faktycznie IM lubi wyparowywac, szczegolnie jak sie nie popisze kilka dni. Ja wymieniam dlugi co ok. poltora tygodnia, czy dwa.

Wymieniam pusty na pelny i faktycznie IM lubi wyparowywac, szczegolnie jak sie nie popisze kilka dni. Ja wymieniam dlugi co ok. poltora tygodnia, czy dwa.

Jakie pióro taka szczelność ;)

Nadmienię, że wszystkie pióra wysychają i są nieszczelne (może są jakieś japońskie wyjątki, ale nie testowałem). W Pelikanie z lat 50-tych atrament wyparował dopiero po roku, ale już we współczesnym po pół roku leżakowania (bez pisania!).

Mam wrażenie, że często wymieniam naboje w moim Parkerze IM. Nie piszę esejów, czasem zrobię tylko kreskę dziennie, żeby nie zasechł. Piszę zwykle po kilka zdań dziennie piórem. Jak często Wy wymieniacie naboje?

W Kaweco wymieniam raz na 1-1,5 miesiąca. Objętość notatek/bazgrołów pewnie mniej niż pół strony B5 dziennie.

Generalnie jeżeli już używam naboi to je sam nabijam atramentem srzykawką z igłą. :)