Katrina Posted November 10, 2016 Report Share Posted November 10, 2016 Mam wrażenie, że często wymieniam naboje w moim Parkerze IM. Nie piszę esejów, czasem zrobię tylko kreskę dziennie, żeby nie zasechł. Piszę zwykle po kilka zdań dziennie piórem. Jak często Wy wymieniacie naboje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 10, 2016 Report Share Posted November 10, 2016 Wcale nie wymieniam, nie używam piór na naboje xD Parker IM jest w stanie w tydzień odparować pełen nabój atramentu, nie dziwne że często musisz wymieniać naboje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted November 10, 2016 Report Share Posted November 10, 2016 (edited) Jak załaduje (krótki) nabój do jakiegoś pióra, którym pisze około 5 stron A5/tydzień, to ze 2-3 tygodnie mam taki nabój. Jak Rittel napisał, IM więcej atramentu wyparuje niż wypisze. Edited November 10, 2016 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 10, 2016 Report Share Posted November 10, 2016 Mam wrażenie, że często wymieniam naboje w moim Parkerze IM. Przepraszam za wnikliwość, ale co znaczy "często"? Raz dziennie, co godzinę? I drugie pytanie: wymieniasz pełny na pełny, czy pusty na pełny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katrina Posted November 11, 2016 Author Report Share Posted November 11, 2016 Przepraszam za wnikliwość, ale co znaczy "często"? Raz dziennie, co godzinę? I drugie pytanie: wymieniasz pełny na pełny, czy pusty na pełny? Wymieniam pusty na pelny i faktycznie IM lubi wyparowywac, szczegolnie jak sie nie popisze kilka dni. Ja wymieniam dlugi co ok. poltora tygodnia, czy dwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 (edited) Ja wymieniam w swoim Pilocie MR krótki nabój średnio co tydzień. Używam go do celów szkolnych, jestem w technikum i nie piszę jakoś strasznie dużo. Edited November 11, 2016 by Tales Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 Wymieniam pusty na pelny i faktycznie IM lubi wyparowywac, szczegolnie jak sie nie popisze kilka dni. Ja wymieniam dlugi co ok. poltora tygodnia, czy dwa. Jakie pióro taka szczelność Nadmienię, że wszystkie pióra wysychają i są nieszczelne (może są jakieś japońskie wyjątki, ale nie testowałem). W Pelikanie z lat 50-tych atrament wyparował dopiero po roku, ale już we współczesnym po pół roku leżakowania (bez pisania!). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 W Kaweco wymieniam raz na 1-1,5 miesiąca. Objętość notatek/bazgrołów pewnie mniej niż pół strony B5 dziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 Mam wrażenie, że często wymieniam naboje w moim Parkerze IM. Nie piszę esejów, czasem zrobię tylko kreskę dziennie, żeby nie zasechł. Piszę zwykle po kilka zdań dziennie piórem. Jak często Wy wymieniacie naboje? W Kaweco wymieniam raz na 1-1,5 miesiąca. Objętość notatek/bazgrołów pewnie mniej niż pół strony B5 dziennie. Generalnie jeżeli już używam naboi to je sam nabijam atramentem srzykawką z igłą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts