Silmaryel Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Cześć wszystkim! Mam na imię Joanna, choć w internetach wołają na mnie Sil. Diagnozuję u siebie początki piórozy, za co w ogromnej mierze odpowiada to forum Zaczęło się w czasach szkolnych. W trzeciej bądź czwartej klasie dostałam swoje pierwsze pióro wieczne. W pięknym granatowym kolorze i o cylindrycznym kształcie. Matowe, jakby gumowane. Nic niezwykłego, to mógł być jakiś szkolny Pelikan lub no name, ale wyróżniał się na tle posiadanych przeze mnie i przez kolegów z klasy "pisadeł'. Nawet miał dołączony konwerter, który Tata skrzętnie schował, mówiąc, że jeszcze do niego dorosnę Do tej pory nie wiem, co się z nim stało... Tak czy inaczej, szacunek do pisania piórem zaszczepili we mnie rodzice, szczególnie Tata. Mimo czasem rozlanego atramentu, mimo konieczności wymiany nabojów, mimo granatowo-czarnych placów (taki los leworęcznej!) i ja odnajduję przyjemnie bolesny rodzaj nostalgii uwieczniając swoje myśli lub po prostu codzienne zapiski tym szlachetnym instrumentem. Jednak z wygody często zdarzało mi się zamieniać pióro na pierwsze lepsze długopisy, które zawsze szybko mnie rozczarowywały. Obiecuję poprawę Trudno mówić o posiadanej przeze mnie kolekcji, bowiem większość piór wiecznych, którymi dane było mi pisać otrzymałam w spadku lub na "tymczasowe pożyczenie". Wśród nich znalazły się napełniane przy pomocy ściskanej gumki pióra Hero pamiętające studenckie czasy Rodziców, plastikowe szkolne pióra (nadzwyczaj dobrze wspominam jedno z pędzącym na rowerze misiem koala) oraz kilka piór Waterman i Parker (z bardziej przystępnych cenowo serii). Większość zaginęła w mroku dziejów lub wróciła do prawowitych właścicieli. Mi zaś ostał się Waterman Allure, czarny, matowy i elegancki, choć nie pozbawiony wad i skaz od użytkowania, o czym w innym wątku. Dzięki Waszej wiedzy i cennym radom coraz bardziej zagłębiam się w świat piór wiecznych, notatników i kaligrafii. Z ogromną przyjemnością czytam to forum, ciesząc się, że są ludzie ceniący i kochający trwałe i piękne przedmioty jakimi są pióra wieczne. Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Hej! Ho!?? Witaj! To dobre miejsce na osobisty rozwój... piórozy. Baw się dobrze! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Cześć! Świetne początki. Gratuluję Ci wyczucia i podejścia do tematu piór dalekiego od czystego materializmu. W naszym wspólnym hobby jest o to niezwykle łatwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Witam i pozdrawiam Czy byłaś na Dniach Pióra Wiecznego w Warszawie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Witaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Witaj, jestem pod wrażeniem, masz lekkość pisania i opowiadania. Powodzenia i czekam na więcej takich opisów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Revontulet Posted November 9, 2016 Report Share Posted November 9, 2016 cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts