Topaz Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 Przedstawiam recenzję atramentu zabytkowego, bo wyprodukowanego przez Zakłady Przemysłu Terenowego z Przemyśla z ulicy 3 Maja 11. Sygnowany logiem ASTRA. Wyprodukowany zgodnie z napisem na etykiecie z branżową normą BN 68/8542-01/. Norma, wzornictwo, opakowanie i zapach (tak, jeszcze go pamiętam) sugerują produkcję pod koniec lat 80-tych XX wieku. Napis na opakowaniu sugeruje jeszcze: ATRAMENT WYSOKIEJ JAKOŚCI No ale właśnie tego można się było spodziewać za taki towar, bo jkosztował 20 lat temu: CENA ZŁ 4,50 Atrament w szklanej, niskiej jakości butelce z czarną twardą plastikową nakrętką. Butelka z oznaczeniem na etykiecie 60ml. całość zamknięta w kartoniku. Po otworzeniu roztacza się naprawdę zapach minionych czasów, kolor w butelce jest intensywny, na dnie nie stwierdziłem zawiesiny czy osadu. Atrament testowałem w piórze jeszcze starszym, bo z naniesionym na korpus grawerem z 1948 roku z mokrą stalówką M. Przepływ ma prawidłowy, szybki, nie urywa się. Atrament bez cieniowania, kolor niebieski wpadający w lekki chabrowy. Kolor mokry jest naprawdę intensywny, ale na papierze 80g po chwili jaśnieje i staje się bardziej pastelowy, ale ponieważ nie cieniuje, co uważam przy tym typie ("Gabinetowy" przez duże g) za zaletę jest nadal nasycony. W teście pisania wygląda tak: A w zestawieniu z innymi, które znacie tak: W mojej opinii jest całkowicie użyteczny i po ponad 20 latach nadal ciekawy. Do pisania na co dzień, albo... podrabiania starych dokumentów z lat 80-tych. Szkoda tylko, że już nie jest produkowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 Ciekawe znalezisko a kałamarz bardzo klimatyczny Dzieki za wpis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 To chyba nie jest raczej Kon Peki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 Bardzo ładny, klasyczny kolor. Zastanawiam się, do którego ze "współczesnych" atramentów (kolorów) można by go porównać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 W szkole podstawowej miałem i farbki Astry i atrament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anabelka Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 Bardzo przyjemny kolor. Czuję, że mogłabym się z nim bardzo polubić. Szkoda, że nie jest już produkowany? Ps. Lubię takie stare buteleczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted October 30, 2016 Author Report Share Posted October 30, 2016 Zastanawiam się, do którego ze "współczesnych" atramentów (kolorów) można by go porównać? Jest podobny bardzo do atramentu Koh-I-Noor blue (modry) z firmy Hardtmuth a.s. z Czech - taki bławatkowo-chabrowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 3, 2016 Report Share Posted November 3, 2016 Gdybys chciał sie go pozbyć to chętnie odkupie razem z kartońikiem. Dzięki za recenzje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elpapiotr Posted November 18, 2018 Report Share Posted November 18, 2018 (edited) Ja też trochę ocalę od zapomnienia. Szkoda, że taka mała "objętość" W każdym bądź razie buteleczka bardzo wiekowa, sucha, no i norma BN z 1968 roku. Edited November 18, 2018 by elpapiotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted October 22, 2019 Report Share Posted October 22, 2019 Dnia 29.10.2016 o 23:48, Topaz napisał: ... ASTRA. Wyprodukowany zgodnie z napisem na etykiecie z branżową normą BN 68/8542-01/. Norma, wzornictwo, opakowanie i zapach (tak, jeszcze go pamiętam) sugerują produkcję pod koniec lat 80-tych XX wieku. ..... Buteleczka i kartonik to chyba lata 70-te? ew. bardzo wczesne 80-te. ?? Bo nie przypominam sobie aby w późnych latach 80-tych można było w papierniczych kupić ten atrament w powyższej wersji opakowania. Widziałem i kupowałem wtedy atrament butelkowany i pakowany jak ten poniżej Dnia 18.11.2018 o 21:26, elpapiotr napisał: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 22, 2019 Report Share Posted October 22, 2019 Atrament gabinetowy jest wcześniejszy, to głownie lata 70, tę samą normę ma bardziej popularny i późniejszy atrament Astry i to są lata 80 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts