Dzika Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 (edited) Zamówiłam już sobie kilka piór od chińczyka na razie czekam na ich dostawę. Modele, które do mnie płyną to: Pilot 78g ze stalówką F Jinhao x750 ze stalówką 0,7 mm Dika Wen K3 0,7mm Jinhao 588 0,5mm Zamierzam szaleć nimi na potęgę gdy tylko przyjdą Ale korci mnie jeszcze kilka ciekawych modeli do wypróbowania Doradźcie zielonemu człekowi, czy możecie się wypowiedzieć na temat poniższych? Hero 7023 (pink) ze stalówką medium ale nie podano dokładnie jaka to Hero 8066 0,35mm (czy to nie będzie straszny drapak biorąc pod uwagę wielkość końcówki? ktoś tego używał?) Jinhao 250 1mm ponoć do kaligrafii z "wygiętą" stalówką (chciałabym popróbować, pobawić się tym trochę, ale czy warto?) Wstawiłabym zdjęcie, ale na chiny ludowe nie wiem jak to na tym forum zrobić Ps.na stanie obecnie mam tylko jedno pióro-jakiegoś parkera, ale konia z rzędem temu kto wie jaki to model Dobrze, że na stalówce napisane "parker" bo tak to w ogóle nie było by wiadomo, bo to model, który ma korpus z jakiegoś czarnego plastiku nie najlepszej jakości Czy możecie doradzić też czerwony atrament, który będzie faktycznie czerwonym a nie brązowym? Edited October 27, 2016 by Dzika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Zdjęcia przez zewnętrznego hosta wrzuć. Jakiś fotosik czy coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzika Posted October 27, 2016 Author Report Share Posted October 27, 2016 Zdjęcia przez zewnętrznego hosta wrzuć. Jakiś fotosik czy coś eee, to troche kiepsko, bo ja nie mam takich kont na fotosikach i innych takich...to pióro ma wygiętą stalówkę powiedziałabym, że delikatnie do góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Co do czerwonego atramentu to z czystym sumieniem polecam Montblanc Corn Popy Red. Ewentualnie Noodler's Antietam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Zamiast kupować tanie chińczyki spraw sobie dobre piórko, np. takie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzika Posted October 27, 2016 Author Report Share Posted October 27, 2016 Nie stać mnie na takie drogie pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 eee, to troche kiepsko, bo ja nie mam takich kont na fotosikach i innych takich...to pióro ma wygiętą stalówkę powiedziałabym, że delikatnie do góry Wcale nie musisz mieć konta aby korzystać z fotosika... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 Dzika - nie powiem wiele na temat konkretnych modeli, o które pytasz, ale do zabawy i szaleństwa powinny się nadać Zaczynałem od chińczyków i wiele z nich uważam za udane pióra. Może się zdarzyć tak, że w którymś egzemplarzu stalówka będzie drapała albo nie będzie optymalnie ustawiona w stosunku do spływaka, ale to kosmetyka a ją łatwo poprawić. Jeśli okaże się, że któreś pióro drapie, nie będzie tragedii, można to przy odrobinie cierpliwości poprawić w warunkach domowych. Osobiście polecam zapolować na używane Lamy Safari - czasami da się je znaleźć na Allegro czy eBayu za 30-40 PLN. Do Lamy można dokupić w korzystnej cenie niezłe stalówki w różnych rozmiarach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zara99 Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 pióro z wygiętą stalówką taką jak opisujesz, po prostu szeroko pisze, a jak użyte do góry nogami to cieniej. miałam, szybko bardzo się znudziłam i poszło w świat. nie wiem co wiesz o kaligrafii, ale to tak jakbyś miała prostoscięta stalówkę i obsadkę. może zacznij tanio od obsadki i paru stalówek, żeby się zorientować jaki krój Cię interesuje i potem dopasować do tego parametry pióra wiecznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts